DSC_5820
Regelmatig geven we bij Happy Tails workshops voor kinderen en hun honden. We leren de kinderen goed te communiceren, goed te aaien, honden correct te benaderen, etc. etc. Kosten hiervoor bedragen 25 euro per hond, inclusief drinken, lekkers, goodybag en een echt certificaat. We willen heel graag bijdragen in een betere omgang tussen kinderen en honden, bijtincidenten verminderen en mensen en kinderen leren hoe ze naar het gedrag van de hond kunnen kijken.

We leren de kinderen hoe ze een hond kunnen benaderen en aaien. Niet erover heen hangen, rustig benaderen, aan je hand laten ruiken en laag aaien, dus nooit over kop en nek! Een hond die niet geaaid wil worden ook niet aaien. Jong geleerd is oud gedaan! Op de hondenschool besteden we tijdens de lessen aandacht aan de omgang tussen kinderen en honden en we leren de kinderen hoe ze een hond moeten benaderen, wanneer ze een hond wel mogen benaderen, hoe ze moeten aaien en hoe ze zich in de buurt van honden moeten gedragen. Kinderen zijn bij ons altijd welkom.

Kind en Hondproject:
In 1999 heeft Karen met Tess en Jill, haar twee oude labradors, de certificaten behaald voor het kind & hondproject van de Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Samen bezochten ze vele basisscholen (groep 1 en groep 2) in de regio om kinderen verantwoord te leren omgaan met honden en om bijtincidenten bij kinderen te voorkomen. Twee jongere honden hebben deze prachtige taak van hun overgenomen. In 2002 zijn Spirit, labrador reu en Mr. Jones, een van haar Australian Shepherdreuen, getest en goedbevonden en zij gaan nu met Karen mee naar scholen. Deze prachtige taak is vrijwilligerswerk en scholen kunnen contact opnemen met Karen voor meer informatie of om een afspraak te maken voor het Kind & Hondproject. Hieronder wat informatie over het Hond & Kindproject van de Sophiavereeniging.

 

Hond & Kind

Het is belangrijk kinderen te leren hoe ze een hond veilig kunnen benaderen, hoe ze de lichaamstaal van een hond moeten interpreteren en welke regels er gelden voor de omgang met en de verzorging van honden. Zeker als u thuis ook een hond heeft, is het belangrijk om die regels in acht te nemen, want de meeste ongelukken gebeuren helaas nog altijd in de thuissituatie.

In het kort is het belangrijk dat kinderen leren:
– dat er heel veel verschillende honden zijn en dat je nooit aan het uiterlijk van de hond kunt zien of hij het leuk vindt om benaderd te worden;
– dat je een hond daarom nooit zonder toestemming van je ouders én de eigenaar mag aaien;
– dat je ook aan de hond moet vragen of je hem mag aaien. Dat doe je door hem eerst aan de bovenkant van de hand te laten ruiken. Als de hond kwispelt, mag je zachtjes kriebelen op de borst, achter de oren of in de nek, maar nooit op de kop. Als de hond z’n kop wegdraait, z’n lip optrekt of gromt, mag je nooit aaien;
– niet te stoeien (met anderen) als een hond daarbij aanwezig is;
– dat wegrennen en schreeuwen jachtdrift bij de hond kan activeren;
– dat de hond pijn doen, plagen of nadoen gevaar kan opleveren;
– te blijven staan als een hond op je afkomt, de handen laag te houden (als een boom), geen geluid te maken en de hond niet aan te kijken;
– dat je alleen met een hond mag spelen als er een volwassene bij is;
– dat je een hond niet mag storen of aaien als deze in zijn mand ligt, slaapt of eet;
– dat je wel apporteer- en/of zoekspelletjes met de hond mag doen, maar geen trekspelletjes;
– af te blijven van de speeltjes van de hond en je eigen speelgoed niet aan de hond te geven.

Door de regels consequent toe te passen, wordt de kans op een hondenbeet aanzienlijk verkleind. Bovendien wordt hiermee de basis gelegd voor een betere omgang met dieren. Want wie op jonge leeftijd dieren leert kennen als individuen met een eigen karakter en gevoelens en wensen, zal ook later dieren goed behandelen!