Vanwege de vele vragen op de facebook groepen, via de mail, app, etc. over het gedrag van Aussies probeer ik zo kort mogelijk wat informatie te geven voor Aussie-eigenaren die tegen probleempjes / problemen aanlopen.
Happen/Bijten
Bijten zit in het gedragssysteem van de Australian shepherd. Ze zijn o.a. gefokt om vee te drijven. Vee wat niet luistert, wordt in de hakken of in de neus gebeten. Het is belangrijk dat je de Aussie leert dat hij/zij de tanden niet in ons mag gebruiken. Afleiden, een vervangend iets aanbieden, allemaal prima. Maar leer je Aussie simpelweg ook dat tanden gebruiken richting ons niet mag. Hoe? O.a. d.m.v. een goed aangeleerd waarschuwingssignaal kun je deze grenzen aangeven. Een hondenschool die begrijpt hoe de Australian shepherd in elkaar zit en op een correcte manier grenzen aanleert kan je hierbij helpen.
Controleren hoort hierbij. Rent er een kind door je huis en vindt je Aussie dat dat niet mag? Dan kun je een snap in het been verwachten. Beweegt er een persoon door je huis wat de hond niet okay vindt? Dan kan de Aussie waarschuwen door te snappen. Voor de Aussie is dit NORMAAL gedrag. Voor ons is dit ongewenst gedrag. Dus moeten we de hond leren wat we wel willen of simpelweg voorkomen dat de Aussie dit kan gaan ontwikkelen.
Drijven
Drijven zit in het gedragssysteem van de Australian shepherd. Ook hierbij is het van belang dat de Aussie leert dat hij/zij alleen mag drijven op het moment dat wij daar toestemming voor geven. Bijvoorbeeld bij het schapen/koeien/eenden drijven. Najagen van fietsers, mountainbikers, skateboards, auto’s, brommers, paarden, katten, etc. is uiteraard niet okay. Hoe eerder je je hond vertelt dat dit niet mag (dusdanig dat de hond dit ook begrijpt!!) hoe minder het gedrag zich kan ontwikkelen.
Bewaken
Je raadt het al: ook dit zit in het gedragssysteem van de Australian shepherd. Ze bewaken het erf, de straat, de hele buurt, het park, het bos. Als je ze niet leert dat dit niet nodig is / niet mag, zal menig Australian shepherd deze prachtige taak op zich nemen. Ze blaffen en indien nodig gebruiken ze hun tanden. Daar zijn ze voor gefokt. Dat zit in het DNA van onze Aussies. Overigens beginnen de meeste Aussies pas na de leeftijd van 9 maanden te waken. Vaak nog later. Voorkomen en begeleiden van gedrag is mega belangrijk.
Resource guarding (bewaken van bronnen)
Tsja, ook deze hoort bij de Australian shepherd. Menig Aussie bewaakt zijn slaapplaats, bench, bot, eigenaar, de bank, het bed, de waterbak, de voerbak, met bijbehorend gedrag (grommen, uitvallen, bijten). Gaan we hier verkeerd mee om, dan hebben we een probleem met een ras die makkelijk zijn tanden gebruikt.
Laat volwassen
Aussies zijn heel laat volwassen. De reuen vaak pas rond de 4 tot 5 jaar, teven iets eerder. Een niet volwassen hond reageert heel anders dan een volwassen hond. Een niet volwassen hond zit hormonaal heel anders in elkaar dan een volwassen hond. Daar dient rekening mee gehouden te worden, net zoals er bij mensen rekening gehouden wordt met de diverse levensfases. Een kleuter is geen puber, een puber is geen volwassene. Niet qua lichamelijke ontwikkeling, en zeker niet qua mentale ontwikkeling.
Universiteit
Mensen die kiezen voor een Australian shepherd, zijn na de puppycursus (kleuterschool) niet klaar. En ook niet na de basiscursus (basisschool). Aussies hebben mentale uitdaging nodig, want ze zijn super slim. Hele slimme mensen zitten vaak jaren op school en eindigen op de universiteit. Ook daarna zijn ze niet uitgeleerd. Zelfde geldt voor de Aussie.
Een goede hondenschool geeft de eigenaar handvatten voor voldoende uitdaging. Nog belangrijker: een goede hondenschool leert de eigenaar hoe je een Australian shepherd een goede aan- en uitknop aanleert. En werkt aan gedrag, opvoeding, een goede binding in plaats van de zit, af, volg, blijf. Deze laatste oefeningen zijn super simpel, begeleiding van gedrag en opvoeding zijn een heel stuk lastiger.
Het blootstellen aan prikkels op een hondenschool (andere honden, andere mensen en alles wat daarbij hoort) draagt bij aan een goede socialisatie en habituatie, mits goed begeleid.
Een goede hondenschool begeleidt eigenaren en Aussies door de lastige angstperiodes en de puberteit.
Omdat foutjes er heel snel insluipen, hebben eigenaren coaching nodig. Vaak is er al een probleem, ineens wordt dat probleem gevaarlijk en dan moet er gewerkt worden aan dat probleem. Een voorbeeld: de hond jaagt brommers na. Dat is vervelend, maar gaat heel lang goed. Ineens rukt de Aussie zich los en rent de straat op, achter de brommer aan. Dan is het ineens een probleem en moet er wat aan gedaan worden. Terwijl het probleem al veel eerder ontstond en de hond steeds beloond is voor dit gedrag. Een ander voorbeeld: de hond valt uit naar kinderen die rennen/fietsen/voetballen, etc. Dat gaat heel lang goed, totdat de hond het kind in het been hapt, of het kind van de fiets valt. Dan moet er wat aan gedaan worden, terwijl ook dit probleem veel eerder ontstond.
En soms… dan gaat alles super goed, dan loop je in een natuurgebied met Schotse hooglanders. Je geniet van het feit dat jouw Aussie zo poepiebraaf is en makkelijk door de puberteit heen komt. En ineens….. bedenkt je Aussie dat hij een Aussie is en gaat de Schotse hooglanders bij elkaar drijven terwijl jij er tussen loopt. Doodsangsten voor de eigenaren, want die worden bijna verpletterd door de hooglanders. Gewoon even een klein voorbeeld uit de praktijk. Zo kan ik er nog heel veel opnoemen.
De Aussie is een mega ontsnapper. Staat er een hek omheen, dan vinden veel Aussies wel een uitweg. Er overheen, er onderdoor.
Dus…. Niet alleen de Aussie naar de universiteit, ook de eigenaar want het is belangrijk dat je het gedrag op tijd inziet en begeleidt.
Trekken aan de lijn
Als een hond trekt aan de lijn, wordt gedrag altijd verergerd. Als een hond een strakke riem heeft, heeft de hond geen keuze in fight & flight. Dus kiezen veel Aussies voor fight, dus uitvalgedrag. Belangrijk om je hond te leren om te lopen aan een slappe lijn.
Kruising
Heb je een kruising? Dan heb je nog steeds te maken met het DNA van de Australian shepherd. Ik ken een kruising labrador / Australian shepherd die wild najaagt, schaduwen jaagt, vliegjes jaagt die er niet zijn, auto’s met aanhangers najaagt, de eigenaar beschermt en uitvalt naar vreemde mensen als ze te dichtbij de eigenaar komen, het speeltje beschermt en uitvalt naar andere honden als ze te dichtbij het speeltje komen….
Overprikkeling
Dit is een term die ik veel lees op de facebookgroep. Ja, een jonge hond heeft rust nodig. Maar om alles nu op overprikkeling te gooien en daarmee het echte probleem niet aan te pakken? Dat is een beetje jammer en niet de oplossing van het probleem.
Grenzen
Dat is wat een Australian shepherd nodig heeft. Grenzen. Dit mag wel, dit mag niet. Hier mag je keuzes zelf maken, hier maak ik de keuze voor jou. En hoeveel grenzen een Aussie nodig heeft? Dat is afhankelijk van individu, reu, teef, leeftijd. Grenzen stellen betekent duidelijkheid. Duidelijkheid betekent minder stress. Minder stress betekent gelukkiger Australian shepherds.
Verantwoordelijkheid
Als baasjes van Australian shepherds zijn wij verantwoordelijk voor het gedrag van onze honden. Gaat onze Aussie achter een paard aan waar een ruiter op zit? Valt de ruiter van het paard en breekt zowel ruiter als paard een been? Dan zijn wij aansprakelijk en draaien wij, uiteraard, voor de kosten op. Gaat de hond achter een kat aan de straat over en ontstaat daardoor een botsing met auto’s/fietsers/brommers/een motor, dat zijn wij als baasje aansprakelijk. Die verantwoordelijkheid dragen wij en daarom is het belangrijk dat we het gedrag van onze Aussies goed begeleiden. Lukt dat niet? Op tijd goede hulp vragen.
Geluk
Doet je Aussie dit allemaal niet en heeft hij/zij de leeftijd van 5 jaar bereikt? Dan heb je heel veel geluk gehad of je hond heel goed begeleid.
Meer info en hulp? Meer weten? Van harte welkom op de bootcamp gedrag, Aussie Opvoeddagen, de workshop Reactieve Hond of onze reguliere lessen.
Dit artikel is geschreven door Karen Mulders.