In Geen categorie

Wat een gekke week… Afgelopen donderdag hebben we een nieuwe Australian shepherd erbij gekregen. Heel onverwachts. Ze zou maandag ingeslapen worden. Na navraag kwam ik erachter, dat er, ondanks meerdere oppervlakkige bijtincidenten, nog niet echt specifiek wat aan het gedrag van haar was gedaan. Een collega gedragstherapeut in het westen van het land heeft naar haar gekeken, een gedegen verslag gemaakt, een diagnose gesteld maar er was door de vorige eigenaren nog niet met gedragstherapie gestart. Ze zagen het niet meer zitten en de afspraak was gemaakt bij de dierenarts voor euthanasie. Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Ze is nu hier. Een super leuk hondje dat weliswaar snel schakelt, maar heel trainbaar en leuk is. Voorkomen van gedrag is daarbij het key-woord, zoals zo vaak in de gedragstherapie. Daarnaast het begrijpen van het gedrag en het begeleiden. So far, so good. We hebben een klik, ze is leuk, ze is lief. Als er ooit een goed ander thuis komt, kan dat. En anders wordt ze hier oud. 10 of 11 honden maakt ook geen bal meer uit. Ze heeft een nieuwe naam, een nieuwe look (een trimbeurt was hard nodig), een nieuwe halsband en riem, kortom een nieuw begin. Ze heet Josie en ze is 6 jaar oud. Al veel meegemaakt, dat kleine pittige meisje. Vrijdag kijkt natuurgeneeskundig therapeut Marjolein Dankelman-Bongers nog even naar haar. Maar ze is chill, happy en leuk dus ik denk dat het enorm mee valt. Amy von Piekartz vindt haar ook hartstikke leuk.
Verder hebben we te maken gehad met drie zeer ernstige bijtincidenten in korte tijd. De eerste was zo’n twee weken geleden. Een doberman die onaangelijnd met zijn eigenaar liep. Kwam op de wandeling een mama met twee kinderen in een bolderkar tegen. Plotseling kwam er een klein hondje achter de bolderkar tevoorschijn. De doberman schakelt razendsnel, pakt het hondje, schudt een paar keer, en hondje overlijdt. Heftig… Voor alle partijen. Maar o, o, o die kindjes in de bolderkar. Wat vreselijk sneu dat ze dit moesten meemaken. De eigenaar van de doberman kwam thuis, was kwaad op de hond, geeft hem op zijn donder en je raadt het al. Doberman verdedigt zichzelf en verwondt de eigenaar.
Maandagochtend krijg ik telefoon van een mevrouw die een herplaatser heeft. Net twee weekjes in huis. Een hele leuke kruising herder. Mevrouw heeft volste vertrouwen in de hond, heeft de hond los in de bebouwde kom, wandelt met haar vriendin en haar hond, ze snuffelen aan elkaar, de andere hond hapt de kruising herder in de billen, herder wordt boos en bijt de hond in de nek. De andere hond is een Spaanse herplaatser van 14 jaar oud met heel weinig vacht. Halsslagader dwars door midden. Maar gelukkig gered door de dierenarts en hond is weer thuis om op te knappen. Met de kruising herder gaan we lekker aan de slag. Die is ooit gebeten door een andere hond kon de vorige eigenaar vertellen en sindsdien ging het met andere honden niet goed. We gaan met haar aan de slag.
En maandagochtend krijg ik nog een telefoontje. Van een mevrouw die hier met een allerschattigst dwergteckeltje de puppycursus net afgerond heeft. Ze was haar hondje zaterdag aan het uitlaten in het buitengebied, komt er een hond van een erf afrennen. Een hond waarvan de eigenaren wisten dat ie niet betrouwbaar was. Hond rent naar teckeltje, pakt het teckeltje, mevrouw wil het hondje nog beschermen, maar het is al te laat. Teckeltje doodgebeten. Eigenaren van de andere hond hebben de hond naar de dierenarts gebracht en in laten slapen. Twee drama’s… Afschuwelijk.
In Nederland hebben we riemen, halsbanden, muilkorven, hekken, benches, zeer goed opgeleide gedragstherapeuten, goede hondenscholen met gepassioneerde instructeurs, geweldige websites voor allerlei informatie, kennis van hondengedrag. Het frustreert mij zo dat dit nog kan en gebeurt. Laten we als hondeneigenaren ervoor zorgen, dat we gedrag voorkomen, begeleiden, dat we eenvoudige gedragsregels zoals honden aan de lijn, honden niet naar elkaar toe laten gaan als ze aangelijnd zijn, erfhonden veilig en verantwoord op het erf houden, honden goed opvoeden en vooral leren wat gewenst en ongewenst gedrag is. Heb je een hond, investeer in kennis, tijd, energie. Levenslang. Dat zijn onze honden dubbel en dwars waard! Wij zijn verantwoordelijk als hondeneigenaren. Niet de hond…
Delen mag….

Leave a Comment