In de loop van de jaren heeft Karen zich meer gespecialiseerd in het begeleiden van mensen maar vooral kinderen met angst voor honden. Mensen of kinderen die bang zijn voor honden kunnen bij haar een afspraak maken om hun angst te verminderen.

Ze zorgt ervoor, dat op het moment van de afspraak geen honden op de locatie aanwezig zijn die loslopen, zodat degene die bang is zonder stress of angst kan komen.

Ze maakt in eerste instantie gebruik van een knuffelhond. Met deze knuffelhond wordt geoefend om zo rustig mogelijk te reageren in het bijzijn van een hond. Mensen of kinderen met een hondenfobie / angst voor honden kunnen zo paniekerig reageren, dat het gevaarlijk wordt. Ze kunnen bijvoorbeeld in blinde paniek de straat over rennen.

In eerste instantie is de therapie erop gebaseerd, dat mensen of kinderen niet panieken en rustig kunnen reageren als er een hond in de buurt is. Karen haalt tijdens de therapie ook niet eerder een hond erbij, dan degene die komt voor therapie aangeeft dat het okay is. Karen geeft tevens tips hoe het dagelijks leven van iemand met een hondenfobie /angst voor honden weer leuk wordt. Hier worden duidelijke afspraken met de client over gemaakt. En kinderen krijgen uiteraard een beloning als ze het goed doen.

Op deze manier zijn al vele volwassenen en kinderen van hun angst voor honden afgekomen. Doel is niet om honden leuk te gaan vinden, maar wel om ze te gaan begrijpen en vooral om goed te leren reageren in de buurt van honden. Ze krijgen handvatten hoe te handelen en wat te doen.

Bij kinderen kan de fobie zich dusdanig ontwikkelen, dat ze niet meer de straat op durven, dat ze niet meer op bezoek willen, dat ze niet meer willen gaan spelen. Dat belemmert een kind behoorlijk en daar wil Karen graag wat aan doen. Karen zet hierbij als de cliënt eraan toe is haar eigen gecertificeerde therapiehonden in. De therapie wordt naar gelang de vordering stapje voor stapje opgebouwd. Meestal zijn 4 tot 5 sessies voldoende om een kind weer stressvrij door het leven te krijgen. De ouders zijn natuurlijk aanwezig bij de sessies, die in de huiskamer of buiten op het terras plaatsvinden. Een afspraak kan via de mail of per telefoon gemaakt worden.

Kosten bedragen 50 euro per sessie van een half uur. Helaas wordt dit niet door de ziektekostenverzekeringen gedekt.

 

Enkele adviezen in de omgang met mensen of kinderen die bang zijn voor honden:

  • Als iemand zegt dat hij / zij bang is voor honden, kun je ervan uitgaan dat hij / zij dat ook is
  • Iemand die bang is voor honden heeft er niets aan dat een hondeneigenaar zegt dat zijn / haar hond hartstikke lief is en niets doet. Vaak hebben ze dat al tig keer gehoord maar het verandert helemaal niets aan hun angst.
  • Onbegrip van de omgeving maakt vaak dat de angst verergert.
  • Meestal is er sprake van een traumatische ervaring, waardoor volwassenen of kinderen bang zijn geworden voor honden
  • Houd rekening met mensen / kinderen die bang zijn voor honden. Zorg dat je hond vast zit en dat degene die bang is voor de hond veilig bij je thuis kan komen.
  • Ook op straat en in het bos kom je mensen tegen die bang zijn voor honden. Zorg dat je je hond bij je houdt en controle houdt. Je hond niet laten buurten.
  • De meeste mensen die bang zijn voor honden zijn vooral bang voor het onvoorspelbare. Onvoorspelbare bewegingen, geluiden, springen, blaffen.
  • Houd de omgeving zo veilig mogelijk door de hond op afstand te houden, eventueel aan de lijn, in de bench, in een andere ruimte.

Door rekening met elkaar te houden wordt het voor deze kinderen en volwassenen een heel stuk eenvoudiger om met hun angst om te gaan.