In Geen categorie
Vandaag mocht ik op huisbezoek bij een jong stel met een black tri Australian shepherd van 2 jaar oud in Kampen. Bij binnenkomst was het probleem dat ze met hem hebben meteen duidelijk. Mij werd zeer boos blaffend duidelijk gemaakt dat ik niet binnen mocht komen? En niet in de benen mocht komen als ik op de bank zat. De eigenaar mocht ook niet bedenken om naar de voordeur te gaan. Hoge houding, vlaggenstaart, lage boze blaf. Ze deden hun best hem in de toom te houden maar dat maakte van bezoek krijgen een behoorlijke uitdaging. We zijn met zijn gedrag aan de slag gegaan.

De bench stond op een verkeerde plek in huis, dus die hebben we verplaatst. De bench was een draadkennel die rammelt als de hond erin loopt. Met een geluidsgevoelige Aussie en eigenaar niet handig. De bench verbouwd tot een fijne geluidloze veilige plek. En tips voor een goede bench gegeven. We hebben het geluid van de deurbel veranderd en vervolgens ben ik gaan counter conditionen op de deurbel. Eerst commando bench aangeleerd, vervolgens deurbel -> bench. Dat snapte hij supersnel. Vervolgens aantal keren aangebeld, gedrag begeleid. Buurvrouw gevraagd aan te bellen en binnen te komen. Ging top. Uiteraard hebben we hem ook begrenst in het op de banken willen springen om uit het raam te kijken en de boel te bewaken. En begrenst voor het blaffen. In no time hadden we een ontspannen hond en eigenaar? want blaffen is voor zowel de hond als eigenaar enorm stressverhogend. De stofzuiger en de blender waren tevens een uitdaging. Bij het geluid van deze apparaten ging de hond ook uit zijn stekker. Gedrag begeleid en hoppa! Duidelijkheid en veel minder stress bij baas EN hond? Nog wat meer tips gegeven om o.a. te voorkomen dat hij reageert op alles op straat en meegedacht in oplossingen om hem te leren gewenst gedrag te laten zien.
Als we dan even analyseren wat de reden voor zijn gedrag is, is de hoofdmoot resource guarding. Veel mensen denken dan aan het beschermen van de voerbak of het bot. Maar bij o.a. De Australian shepherd zie je veel resource guarding in huis, van de eigenaar, de deuren, de ramen, de tuin, etc. Als je weet wat de oorzaak van het gedrag is, kun je er ook mee aan de slag en behoorlijk snel het gedrag ombuigen naar gewenst gedrag. Rassenkennis is daarom ongelofelijk belangrijk: weten waarom een hond gefokt is, wat zijn de rastypische eigenschappen. En dan kunnen we er als gedragstherapeut mee aan de slag? Love my job

Leave a Comment