In Geen categorie

Structuur. Fijn voor mensen, fijn voor honden. Onze lessen beginnen op de parkeerplaats. Op de parkeerplaats willen we graag rustige honden. Honden die ontspannen bij de eigenaar staan, zitten of liggen. Geen geblaf, geen opwinding, geen gestuiter, geen uitvallende honden. Uiteraard leren we de eigenaren aan hoe ze dit kunnen bereiken.

Honden die heel erg opgewonden raken op de parkeerplaats laten we even lekker in de auto. Stresshormonen zoals cortisol en adrenaline krijgen dan niet de gelegenheid om de boel over te nemen. We begeleiden als instructeurs het stuk van de parkeerplaats naar onze leshallen en/of lesvelden. Lopen aan de lijn zonder trekken begint niet op het lesveld of in de leshal. Lopen aan de lijn zonder trekken is opvoeding en gebeurt dus overal.

Honden die het leuk vinden, mogen met elkaar spelen. Van de lijn, want aan de lijn ben je als hond met je eigenaar bezig. We selecteren op spelgedrag, leeftijd, ras. Maar ook op angst, onzekerheid of juist bulldozers. We hebben de mogelijkheid om te splitsen. De kleine hondjes bij elkaar, de groteren bij elkaar. Honden die niet kunnen spelen, bijvoorbeeld omdat ze rustig aan moeten doen vanwege een blessure of revalidatie, of omdat ze andere honden te spannend vinden, mogen los op het tussenstuk of we begeleiden het gedrag aan de lijn op het tussenstuk. Zo leren ze toch op een goede manier met andere honden om te gaan, rustig te blijven, gewenst gedrag aan te bieden. En de eigenaren leren we hoe te handelen. Tijdens het spel houden de instructeurs continu toezicht. Om het spel te begeleiden, om ervoor te zorgen dat alle honden het leuk hebben. En om de eigenaren te leren wanneer ze moeten ingrijpen. Hoe ze moeten ingrijpen.

Ons vak kynologisch instructeur is niet makkelijk. En ja, het is een vak. Een heel serieus vak. Een vak waarvoor je moet studeren. Waarvoor je een diploma hoort te behalen. Een vak waarvoor je heel regelmatig moet bijscholen. Want er verandert enorm veel binnen de kennis over hondengedrag, leerprincipes, inzichten, etc. Een beroep waar je best heel veel verantwoordelijkheid hebt. Voor het welzijn van de hond en voor de eigenaar/eigenaren. Voor een goede opvoeding. Voor een fijne manier van leren. Waarbij een hond leert dat hij beloond wordt voor gewenst gedrag. En waarbij de eigenaar de hond op een prettige manier grenzen aanleert wat wel en niet mag.

Die grenzen aanleren zijn heel belangrijk. Want honden weten die grenzen niet zomaar. Die moeten wij ze leren. Op een fijne manier. Waarbij we niet willen dat de hond dingen voor ons doet omdat ze anders op hun donder krijgen.

Lopen aan de lijn zonder trekken is zo’n oefening. Die kun je de hond aanleren door steeds een ruk aan de lijn te geven. Gebeurt nog steeds veel op cursussen hier in de buurt. Zelfs met slipkettingen. Gevolg is dat de hond tijdens een wandeling tig keer een lijncorrectie krijgt. Hang eens een halsband en riem om je eigen nek. Laat iemand er een paar keer een ruk aan geven. En kijk wat het gevolg is van die rukken. Waarschijnlijk krijg je last van je nek. Of hoofdpijn. Of een nekhernia. Of last van je schildklier. Of je strottenhoofd. Anno 2018 zijn deze methodes minimaal 20 jaar achterhaald. En is de schade die het aan honden toebrengt redelijk helder. Jammer genoeg zien wij nog steeds puppies die op zo’n manier “getraind” worden. In onze ogen is dit geen training. En een absolute onkunde van een instructeur.

Ga je op les, vraag om diploma’s. Vraag om bijscholingen. Er staat geen leraar in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs zonder diploma voor de klas. Dat hoort in ons vak ook niet. Iemand die lesgeeft, hoort diploma’s te hebben, hoort kennis te hebben van hondengedrag, leerprincipes. Als instructeurs hebben we de belangrijke rol om kennis over te dragen aan de hondeneigenaren. En we hebben de belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de honden op een fijne manier kunnen leren.

Binnen de kynologie (studie van de hond) zijn er verschillende keurmerken. Om zo’n keurmerk te krijgen moet je aan heel veel eisen voldoen. Het is daarom fijn als een hondenschool / club / vereniging een keurmerk heeft. Dat geeft een hondeneigenaar in ieder geval duidelijkheid over de kwaliteit van instructie. En geeft een hond meer garantie op een fijne manier van leren. Wat natuurlijk heel erg ten goede komt aan je band met je hond!

Leave a Comment