Karen en Jones & Barrel (twee eigengefokte honden) 1e plaats in de koppelklasse tijdens de Paasshow in Leeuwarden 2003, waar Mr. Jones tevens definitief Nederlands kampioen is geworden.

Op zaterdag geven we op afspraak ringtraining, afwisselend binnen en buiten. We willen graag bereiken dat honden die naar de tentoonstelling gaan, het daadwerkelijk ook leuk vinden om te showen. Alle facetten van het showen komen aan de orde en veel honden die bij Happy Tails ringtraining hebben gevolgd, hebben enorm goede resultaten behaald. Zo hebben wij een wereldkampioen het showen geleerd en een fiks aantal Nederlands kampioenen. We vinden het erg belangrijk dat de honden het showen op een leuke manier aanleren en we doen dit ook vaak met de clicker. Uiteraard wordt de ringtraining gegeven door kundige instructeurs die ruime ervaring hebben in het showen van verschillende rassen en kennis hebben van het aanleren en verbeterpunten bij het showen.

Checklist show:

– speldje
– voertjes (bijv. rodi worst, bakken in de oven, in bakblik, rodi snijden in stukjes en dan in partjes)
– inschrijfkaart
– soms heb je ook kopie stamboom nodig
– entingsboekje
– borstel
– evt. scharen
– handdoek
– vetbed voor in bench
– evt. bench
– water
– eten (voor hond en baas)
– de hond goed uitlaten voor de show, daar is het meestal erg vies.
– beetje nette kleding maar geen lange kettingen of laag uitgesneden kleding
– eventueel “hars” voor onder de pootjes, sommige vloeren zijn heel glad.
– op tijd zijn, dan kan je een goed plekje bij de ring uitzoeken en kun je de ring met je hond verkennen

Op de show kun je een goed showlijntje kopen (leer ligt veel fijner in de hand dan nylon) en ook zijn daar hele handige tentbenches te koop, die veel lichter zijn dan de draadkooien. Het is handig ervoor te zorgen, dat je hond tussendoor op de show lekker veel in de bench is, zodat hij/zij niet bekaf de ring in gaat. Ze krijgen zo onvoorstelbaar veel prikkels binnen, dat ze aan het einde van de dag bekaf zijn.

Je moet je inschrijfkaart inleveren bij het secretariaat van je ring. Je ringnummer kun je vinden in je catalogus die je krijgt. Meestal zijn op de grote shows benches beschikbaar; deze informatie kun je vinden op de site van de betreffende show.

Zorg voor een contrasterende kleur kleding ten opzichte van je hond. Oftewel, de kleur van je kleding moet niet hetzelfde zijn als van je hond. Hoge hakken zijn mooi, maar je kunt onwijs onderuit gaan in de ring en dan is al het charmante ervan af! Je showlijntje is het mooiste van natuurlijk materiaal; voor jachthonden worden meestal zwarte jachtlijnen van een zacht nijlon gebruikt, voor de meeste andere rassen zijn er prachtige leren showlijntjes met een stukje ketting op de show te verkrijgen. Die liggen prettig in de hand en zien er mooi uit. Verder is een buidel erg handig; daar kunnen je voertjes in, eventueel een ringmuisje (een klein piepertje) en met de buidel kun je je hond prachtig voor je showen.

Hoe minder je aan je hond zit, hoe beter! Een show is voor de meeste honden niet leuk en als er ook nog steeds poten rechtgezet worden, aan staarten getrokken wordt, etc. is de lol er helemaal van af. Als je een mooie hond hebt, kun je je hond prima goed leren staan. Dat kost een stukje training, maar die is het dubbel en dwars waard. Netjes draven aan de lijn kun je een hond ook eenvoudig leren. Grotere honden die ouder zijn dan 9 maanden kun je al stukjes mee laten draven aan de fiets. Zowel het draven als het netjes staan en betasten laten kun je prima aanleren met de clicker.

Commando’s die je kunt gebruiken in het showen zijn:

Staan/show: voor het netjes in stand zetten
Draf: voor het netjes draven

Zelf kun je goed letten op:

– dat je hond netjes staat, dus mooi gehoekt en de voor- en achterpoten staan netjes

– dat de hond netjes draaft, dus niet galoppeert of in telgang loopt

– afstand houden van de andere honden. Laat je daarbij niet achteruit drukken door ervaren showers.

– je eigen lopen -> grote stappen, elegant lopen, je riem in de linkerhand en omhoog, riem netjes opgebost (geen loshangende stukken riem in je hand)

– de keurmeester wil je hond zien, niet jouw benen of jouw gangwerk. Zet je hond dus altijd goed voor de keurmeester weg.

De keurmeester kan je op de volgende manieren laten lopen:

– rechte lijn (altijd goed je hond voor de keurmeester wegzetten en terugkomen, altijd een rechterwending maken!)

– een driehoekje (de keurmeester wil achter-, zij- en voorgangwerk zien van de hond)

– een rondje door de ring, soms met de hele groep, soms alleen. Hierbij ziet de keurmeester het zijgangwerk van de hond.

– een enkele keer vraagt de keurmeester om een L of om de hond te laten draven, stoppen, draven, stoppen. Altijd goed luisteren wat ze willen en dit opvolgen, mits het ten koste van je hond gaat.

Nadat alle honden in een groep gekeurd zijn, gaat de keurmeester bekijken welke nummer 1, 2, 3 en 4 zijn. Volg de aanwijzingen van de ringmeester en keurmeester altijd goed op. De nummer 1 van elke groep moet altijd terugkomen voor beste reu/beste teef en daar de beste van moet weer terugkomen voor BOB, oftewel Best of Breed (beste van het ras). De nummer 2 van elke groep moet daarbij paraat staan; als de nummer 1 van die groep BOB wordt, moet de nummer 2 van die groep voor het reserve CAC komen.

Dat geldt ook voor de babyklasse; de beste moet tegen de beste baby van de andere sexe. De beste baby en de beste van het ras komen in de erering weer uit.

Je fokker kan altijd helpen met het voorbereiden en het voorbrengen. Ook kan hij/zij eventueel helpen met het showtrimmen. Veel honden moeten voor de show geplukt, getrimd en/of gewassen worden. En ringtraining is een essentieel onderdeel om je hond voor te bereiden op een show. Begin hier ruim op tijd mee.

Keurmeesters doen soms rare dingen. Een paar anekdotes: ik heb ooit een keurmeester gehad, die me ging uitfoeteren omdat ik mijn hond beloonde met voer in de ring. Ze schreeuwde het uit tegen me. Lekker stoicijns ben ik mijn hond blijven belonen. Een andere mevrouw werd vervolgens uitgefoeterd en bijna de ring uitgestuurd omdat de poten van haar hond niet wit genoeg waren. Een keurmeester wilde Jones betasten en het eerste wat hij deed was naar zijn achterkant lopen en hem bij zijn ballen pakken. Jones vond hem daarna doodeng. Een keurmeester die ik regelmatig had, kende ons ras niet goed. Hij vond de blauwe ogen bij ons ras vreselijk en sprak altijd van glasogen. Bij deze keurmeester schrijf ik nooit meer in. Zonde van het geld. Regelmatig heb ik keurmeesters gehad, die de rasstandaard niet kenden. Jammer. Inschrijven is niet goedkoop; je fokker kan meestal wel aangeven of de keurmeester op het type valt dat jij hebt.

Je eerste show met je hond moet ook een feestje worden voor je hond. Zorg dat het een leuke ervaring is! En onthoud: de keurmeester is de baas in de ring, maar jij bent baas over je eigen hond! En een laatste ding: hoe je hond ook scoort op een show, hij/zij blijft de leukste van allemaal! Het belangrijkste is, dat je hond zich gedraagt op een show. Ik ken heel veel prachtig mooie honden, die absoluut geen mooi karakter hebben. Er wordt bovendien op grote shows veel gebruik gemaakt van professionele handlers die elk weekend niets anders doen dan honden voorbrengen. Ik vind het zelf echter altijd het allerleukst om mijn eigen honden voor te brengen! En ik ben dik tevreden als mijn honden zich tussen al die mensen en al die honden netjes gedragen….

Karen’s driejarige dochtertje Amy met Nederlands Kampioen Somethin’ Spicy My Name is Mr. Jones tijdens de Kampioenschapsclubmatch van de ASCN, 2008 tijdens de junior handling


Somethin’ Spicy Action Jackson


NK Somethin’ Spicy My Name is Mr. Jones


Nederlands veteranenkampioen Briergrove Flavored with Spice


En… links Djugas von Katharinenholz. Deze Eurasier is Nederlands, Luxemburgs, Duits, Europees, Wereldkampioen, Bundessieger, Europasieger, etc.


Karen & Somethin’ Spicy Amazing Grace


Somethin’ Spicy Maryland Luke