Vanwege de grote vraag naar goede begeleiding, duidelijkheid en inzicht in het leren en gedrag van het prachtige maar ingewikkelde ras de Australian shepherd is Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails in 2019 gestart met het organiseren van Aussie Opvoeddagen. Deze dag is speciaal voor eigenaren met Aussies, kruising Aussies en de MAS.

In deel 1 geven we theorie en praktijk, in deel 2 geven we alleen praktijk. Doel van de opvoeddagen is eigenaren praktische handvatten te geven in de begeleiding van hun Australian shepherd.

In 2024 hebben we weer meerdere data gepland voor de Aussie Opvoeddag deel 1. Kosten voor Aussie Opvoeddag deel 1 bedragen 169,95 euro (1 online instroomles en 1 dag workshop).

– 15 april
– 5 juli
– 13 September en aansluitend 15 september aussie opvoeddag deel 2

 

Data Aussie Opvoeddag deel 2:

– 3 mei
– 15 september

De kosten voor Aussie Opvoeddag deel 2 bedragen 150,00 euro.

 

Volg je deel 1 en 2 in hetzelfde weekend? Dan heb je nu 20,- korting op de workshops!
Via Planwise, onder strippenkaarten schaf je dan Aussie opvoeddag deel 1&2 aan.

 

We starten ’s morgens om half 10 en de dag duurt tot ongeveer 5 uur. Maximaal aantal honden in de zomer: 15. Maximaal aantal  honden in de winter i.v.m. binnen lessen: 12.

Deze Aussie Opvoeddag is bedoeld voor eigenaren die tips en tools willen qua opvoeding, voorkomen van angst-, najaag-, uitvalgedrag, resource guarding (verdedigen van bronnen), redirectiegedrag, handige en nuttige oefeningen voor eigenaren, een stuk theoretische kennis (communicatie, gedrag, met o.a. stress-signalen, alarmsignalen, kalmerende signalen, afstandsvergrotende en afstandsverkleinende signalen, herkenning van gezond of ongewenst spel, leerprincipes, etc.). Lopen aan de lijn zonder trekken, riemgebruik en gedrag begeleiden (blaffen, uitvallen, redirectie gedrag, najagen van auto’s, fietsers, mountainbikers, wielrenners, skateboards, katten, paarden, schapen, blaffen in huis, onzekerheid richting mensen en/of honden, etc.), zijn de rode draad voor de workshop. Australian shepherds met uitvalgedrag zijn welkom in de workshop, Aussies met agressie begeleiden we op een andere manier; deze passen in eerste instantie niet in een workshop met meerdere mensen en honden en waar het met name om opvoeding gaat.

Het is belangrijk dat de hond even in de bench (in een van de leshallen) of bij koel weer in de auto kan blijven, zodat we de theorie en praktijk kunnen afwisselen en zo de honden ook voldoende rust tussendoor kunnen geven.

Inschrijven kan eenvoudig op ons online systeem: https://happytails.planwise.nl/nl/auth/login. Daar kun je een account aanmaken en vervolgens een strip aanschaffen voor Aussie Opvoeddag deel 1 en/of deel 2. Deze strip plan je in en dan is je inschrijving compleet.

Koffie, thee, warme chocolademelk en lunch zijn inbegrepen.

De Aussie Opvoeddag wordt gegeven bij Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails, Beerzerhaar 37 te Beerzerveld. Er zijn volop mogelijkheden om te overnachten in de buurt; we zitten in een van de mooiste omgevingen van Nederland. Dus mocht je een dag eerder willen komen of een dag langer willen blijven en genieten van de prachtige omgeving, kunnen we altijd tips geven.

Waarom geven we ze?

Om mensen te helpen met de opvoeding en begeleiding van gedrag van hun Aussie. We geven ze een stuk inzicht in gedrag van Aussies. We begeleiden gedrag.

Wat doen we?

Mensen krijgen eerst een instroomles online. Daarin leren ze belangrijke vaardigheden aan die ze tijdens de workshop kunnen gebruiken. Deze vaardigheden hebben alles te maken met begeleiding van opvoeding en gedrag.

Tijdens de Aussie Opvoeddag zelf starten we met de eigenaren. De honden blijven even in de bench of in de auto. We starten met een bakje koffie en vervolgens met riemgebruik. Riemgebruik is super belangrijk, omdat je door het sturen met/inkorten van de riem gedrag verergert. We laten mensen “voelen” hoe het is om hond te zijn en hoe het is om goed riemgebruik te hanteren. En hoe het is om rukjes aan de lijn te krijgen, om een ingekorte riem te hebben en geen kant uit te kunnen. We werken aan timing en een stukje bewustwording voor de mens.

Daarna halen we onder begeleiding de honden uit de auto/uit de bench en werken naar het veld of de leshal toe. Daar staan stoelen klaar voor iedereen. De stoelen zijn ruim uit elkaar geplaatst, zodat de honden voldoende ruimte hebben. Als iedereen zit, doen we even een rondje namen van honden en mensen, wat we op papier zetten. Zodat we weten welke hond waar is en we dat de namen van de mensen bij de honden kennen.

We werken vervolgens aan rust, honden worden beloond voor rust. We leren de honden mooie kalmeringssignalen aan. We leren een negeersignaal aan. In de instroomles is al een goed belonings- en waarschuwingssignaal aangeleerd en contact op naam. Van tevoren vragen we mensen via de mail even aan te geven waar ze graag aan willen werken. De instructeurs hebben een lijstje met gedrag waar aan gewerkt moet worden. Eigenlijk komt dat gedrag meestal op hetzelfde neer. Blaffen/uitvalgedrag aan de riem naar mensen en/of honden, najagen van alles op wielen, najagen van katten en andere dieren, reageren op kinderen op stepjes e.d., blaffen in huis naar bezoek, blaffen naar alles wat voor het huis langs loopt, trekken aan de lijn, geen rust kunnen vinden, etc.

In het eerste praktijkdeel van de workshop werken we aan de eerste belangrijke basics, dus lopen aan de lijn zonder trekken, rust en contact op naam. Vaak splitsen we de groep bij het lopen aan de lijn zonder trekken. We werken aan aaien met wederzijds respect en wederzijdse toestemming, we werken aan de verzorgingshandelingen, dierenartsbezoek, spel en beheersing en we proberen zoveel mogelijk uitleg te geven over gedrag en leren van honden. En sommige honden moeten we leren om stil te zijn, want blaffen is enorm stressverhogend.

De honden gaan daarna lekker rusten in de auto of in de bench. Er wordt een stuk theorie behandeld, onderbouwd met video en er is ruimte voor vragen.

In het middagdeel praktijk beginnen we rustig met opbouw van prikkels. Een vreemde hond op het veld, een hond die rent over het veld, de wieltjes worden erbij gepakt (fiets, winkelwagen, grasmaaier, brommer) en als dat goed gaat pakken we de dieren erbij. Onze poezen zijn getraind  (gelukkig) want de kat is een dingetje tijdens de opvoeddagen. Veel Aussies reageren heftig op katten. En op onze schapen en pony. We leren de honden dat ze contact moeten maken op naam, reageren ze niet, gaan we handelen. Handelen kan door een stap achteruit, omdraaien en weglopen, een time-out en soms is het gedrag zo heftig, dat we de hond even moeten vertellen dat het klaar is. Dit overleggen we vrijwel altijd met de eigenaar tenzij we voor de veiligheid direct moeten handelen. Vaak zien we dat het contact na begrenzing wel lukt en dat de hond begrijpt dat bepaald gedrag niet mag. Het gaat hier eigenlijk altijd om zelfbelonend gedrag en veelal gedrag wat de hond al vaak heeft laten zien. We werken aan andere tools om de hond te begeleiden in gedrag. We werken veel aan duidelijke communicatie die de hond begrijpt. Miscommunicatie tussen hond en eigenaar komt helaas veel voor. En dat komt omdat wij als mens vaak niet zo goed begrijpen wat een hond wel/niet snapt en hoe een hond leert, de omgeving ziet, wat de motivatie van de hond is.

Doel

Doel van de Aussie Opvoeddag is mensen handvatten te geven in de begeleiding van hun hond in het dagelijks leven. Op zo’n dag doen we ontzettend veel. Teveel en dat zijn we ons hartstikke bewust. En dat benoemen we ook. We weten ook dat niet alles beklijft bij mensen. Mensen krijgen een handout thuis gestuurd, ze hebben filmpjes die ze terug kunnen kijken.

Aussie Opvoeddag deel 2

In deel 2 werken we aan herhaling en uitbouw van oefeningen. We gaan met de honden en baasjes het bos in, werken aan passeren, oplossingen op een bospad, joggers, fietsers, etc. Het middagdeel is gereserveerd voor leuke, nuttige dingen. Trucjes aanleren voor bewustwording van lijf en om de hond op een verantwoorde manier aan het werk te zetten en frisbee om de hond lekker achter iets aan te laten jagen wat WEL mag. Daarmee kom je tegemoet aan de natuurlijke behoeftes van een Australian shepherd en kun je probleemgedrag voorkomen. Daarnaast kun je met trucjes de band met je hond verbeteren en je hond zelfvertrouwen geven. Bij frisbee mag een Aussie een frisbee najagen, vangen, er komt er weer een, kortom de hond kan hier zijn ei in kwijt en dat zorgt er weer voor dat de hond voldaan is in de natuurlijke behoeftes die een hond heeft.

We behandelen spel tussen honden onderling op de video en als het mogelijk is ook live met uitleg.

Waarom werken we met prikkels? Zoals een rennende hond op het veld, een kat, wielen, schapen, paard?

Omdat DAT juist hetgeen is waar mensen met Aussies in het dagelijks leven tegenaan lopen. Ze hebben les op een hondenschool, daar hebben ze meestal geen dieren. Dus kan dat niet geoefend worden. Krijgen ze privéles, dan moet je maar afwachten of je een kat tegenkomt. Een paard in de wei is heel anders dan een paard met ruiter tegenkomen in het bos.

We zijn altijd heel duidelijk tijdens de opvoeddagen: mensen betalen ons die dag voor advies, wat ze met dat advies doen moeten ze helemaal zelf weten. Past het bij je, pak je er dingen uit, past het niet bij je, gebruik je het niet. En vind je iets niet prettig, geef het aan.

Opvoeding is niet altijd leuk. Opvoeding is soms heel confronterend. Grenzen stellen vinden mensen heel erg lastig. Soms verloopt een Aussie Opvoeddag heel soepeltjes en soms gaat het wat lastiger. Mensen moeten alles in best korte tijd verwerken en het stukje handelen en begeleiden van gedrag vinden mensen lastig. En die Aussies zijn zo snel… We bespreken met de mensen wat de gevolgen kunnen zijn van bijvoorbeeld het najagen van katten. En waarom de Australian shepherds dat doen, wat hun motivatie is. Wat onze verantwoordelijkheid als eigenaar is. Kortom, heel veel. Met als doel Aussie eigenaren te helpen met de begeleiding en opvoeding van hun hond.

Omdat we gemerkt hebben dat 1 of 2 Aussie Opvoeddagen voor sommige eigenaren teveel zijn, hebben we een heel mooi alternatief. De gedragsbootcamp. Een online instroomles en 8 lessen in 6 dagen om het gedrag van de hond te leren begeleiden. Zie https://www.happytails.nl/gedragsbootcamp/