Boodschappen leren doen samen met de hulphond in opleiding

Vol… Op dit moment kunnen wij geen nieuwe cliënten aannemen. We werken met een wachtlijst in verband met het huidige grote aantal autisme en PTSS hulphonden in opleiding. Sommigen zijn nog pup, sommigen puber en een aantal die al met de opleiding bezig zijn. We willen voldoende persoonlijke aandacht kunnen geven en samen met de eigenaren de honden goed opleiden. Gezien het grote aantal aanvragen hebben we besloten tijdelijk een stop op aanvragen te zetten. Mailen mag altijd, op de wachtlijst mag ook altijd.

Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails leidt op onze locatie in Beerzerveld hulphonden op voor volwassenen en kinderen met autisme, Gil de la Tourette of PTSS. Bovendien kunnen pups/volwassen honden getest worden op gedrag om te kijken of de hond geschikt is als hulphond. Verder werken we regelmatig in Den Ham, Vroomshoop en Ommen om de honden te wennen aan prikkels en de cliënten te coachen. We werken in de dorpen o.a. in de winkels, bij het schoolplein, in het verkeer, etc. We doen samen boodschappen, kortom we proberen samen met de cliënten de honden zo goed mogelijk voor te bereiden op hun taak als emotionele hulphond. De cliënten worden vakkundig en praktijkgericht door de instructeurs gecoacht.

Zeer regelmatig krijgen we de vraag waarom wij zoveel goedkoper zijn dan de andere opleiders van hulphonden. Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Ten eerste weten we dat veel mensen qua zorgverzekering buiten de boot vallen als het gaat om het vergoed krijgen van een hulphond. Die kost toch al gauw tussen 15.000 en 25.000 euro, afhankelijk van de opleider. Weinig mensen hebben zoveel geld op hun spaarrekening om dit op te kunnen brengen. Daarom hebben we nagedacht over hoe we dit anders kunnen doen, zodat veel meer mensen en kinderen in aanmerking kunnen komen voor een hulphond. Dus… we laten de mensen bij ons komen. We crossen niet het hele land door, maar geven de opleiding in groepslessen op onze hondenschool in Beerzerveld. Daardoor kunnen we de opleiding vele malen goedkoper aanbieden. De opleiding wordt gegeven door 4 zeer ervaren, bevlogen instructeurs met veel empathie voor de cliënten. En natuurlijk met een enorme dosis aan ervaring op het gebied van honden trainen. Daarnaast zijn de instructeurs ieder op hun manier zeer ervaren in het begeleiden van onze cliënten.

Om een klein beetje een idee te krijgen wat we o.a. doen: op TV is recent de documentaire Nog een Week geweest over een jongen die zijn nieuwe hulphond krijgt. De hulphond is hier gekomen door een samenwerking met Maaike van Poelje van Vagabundogs in Spanje, Maud van de Berg van Hond Helpt en Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails. Ontzettend trots en blij met het resultaat. De uitzending is te bekijken via https://www.npo.nl/zapp-echt-gebeurd-nog-een-week/18-02-2018/VPWON_1273030

Inmiddels hebben we zoveel honden die we tot hulphond opleiden, dat we versterking hebben gekregen van Annemarie ten Brinke. Annemarie werkt in het dagelijks leven met kinderen met gedragsproblemen en heeft een eigen zorgboerderij, Erve Vertier. En verder werkt ze al heel veel jaren als instructeur bij Happy Tails. Dus we hebben onze krachten en kennis gebundeld. Daarnaast helpt Saskia Smit al een tijd in de hulphondgroep. Ook Saskia heeft veel ervaring als instructeur, maar ook feeling met de cliënten. Amy von Piekartz, dochter van Karen, is ook een vaste hulp bij de trainingen. Ze is heerlijk laagdrempelig voor de kinderen en kan coachen als de beste.

Verder werken we samen met Maud Zinck- van de Berg, orthopedagoog en eigenaar van Hond Helpt (www.hondhelpt.nl). Maud heeft veel ervaring als orthopedagoog en is pionier in het inzetten van therapiehonden. Ze woont momenteel in Barcelona en heeft daar de mogelijkheid om hulphonden te testen en selecteren uit diverse asiels. Spaanse honden kunnen zeer geschikt zijn als hulphond. De selectieprocedure is zeer streng. Maud heeft inmiddels diverse hulphonden bij mensen/gezinnen in Nederland geplaatst, die dan verder door ons begeleid worden. Met groot succes. Verder hebben we een psychologe waar we op terug kunnen vallen indien nodig. En een traumatherapeut.

Toekomstige hulphonden willen we uiteraard eerst testen op geschiktheid. Een gedragstest kost 75 euro en wordt afgenomen op onze locatie. Puppen moeten op de leeftijd van 7 weken getest worden. Daarna willen we ze graag in de puppycursus /basiscursus. Deze cursus kost bij ons 120 euro. Tijdens deze cursus  gaan we al aan de slag met dingen die je hond in de toekomst voor de cliënt moet gaan doen. Maar we zorgen tevens dat de hond lekker pup/puber kan zijn, dat de hond goed gesocialiseerd en opgevoed wordt. Daarna volgt de vervolgcursus; deze kost 110 euro en alle daaropvolgende cursussen idem dito (belangrijk voor de verdere ontwikkeling en opvoeding van de hond!).

Privélessen op de hondenschool kosten 35 euro per keer voor een half uur. Daarin gaan we specifiek aan de slag met de hulpvraag. Huisbezoeken kosten 85 euro per uur excl. km-vergoeding.

Daarnaast hebben we twee groepjes voor mensen/kinderen die een hulphond hebben/opleiden. Een groep op de dinsdagavond om half 7, waarbij we alleen maar hulphonden in opleiding hebben.  Op donderdagavond half 7 hebben we mogelijkheid voor privetraining of training in een klein groepje, waarbij we o.a. werken in het dorp, in de winkels, bij de kapper, de huisarts, etc. en zo nog meer maatwerk kunnen aanbieden. Alles in overleg met de klant.

Wat kunnen we de hond zoal aanleren? De mogelijkheden zijn legio. De hond kan ruimtes checken of ze veilig zijn voor de cliënt. De hond kan cliënten helpen met boodschappen doen, naar plekken gaan die spannend zijn, naar dokters, ziekenhuizen, etc. De hond kan bij de cliënt op bed blijven slapen, in de slaapkamer blijven. De hond kan de cliënt rustig maken als er een spannende situatie is. De hond kan de cliënt bij paniekaanvallen tot rust brengen. Kortom, de mogelijkheden zijn enorm. Wat de zelfstandigheid van de cliënt enorm kan verhogen. Happy Tails denkt mee in oplossingen.

We werken met hulphond tuigen en we leren de honden dat ze hond zijn als ze het tuig niet om hebben en hulphond zijn als ze het tuig wel om hebben. De hulphondtuigen zijn speciaal voor de Happy Tails hulphonden gemaakt, zijn duidelijk herkenbaar en passen prettig. Ze zijn zeer licht in gewicht. Verder kan Happy Tails hulphondpasjes leveren, gepersonaliseerd. De tuigen en pasjes zijn uiteraard niet voor jonge puppen of beginnende hulphonden. In overleg met de trainers wordt besloten wanneer het tijd is voor een hulphondtuig en – pasje. Verder heeft een van onze cliënten visitekaartjes ontworpen die uitgedeeld kunnen worden aan mensen/winkels/ziekenhuizen/dokters/etc. die vragen hebben over de hulphond, zodat deze vragen niet door de cliënt beantwoord hoeven te worden.  We verwijzen dan naar onze websitepagina https://www.happytails.nl/informatie-over-ptss-en-autisme-hulphonden/

Happy Tails kan helpen bij het zoeken naar een geschikte hond/ras/nest. De gedragstest waarbij vooral getest wordt op geschiktheid, herstelvermogen, sociale vaardigheden kan bij ons afgenomen worden of bij een andere ervaren tester.

Rassen die als Hoog Risicohonden bekend staan kunnen wij helaas niet opleiden. Persoonlijk hebben wij als instructeurs en opleidingscentrum niets tegen deze rassen en zijn ze op onze hondenschool van harte welkom. Maar naar de maatschappij toe kunnen wij een HR-ras als hulphond niet verantwoorden.

Ons streven is om de kosten voor het opleiden van een autismehond / hulphond zo laag mogelijk te houden, zodat we zoveel mogelijk mensen en kinderen kunnen helpen. Uiteraard zijn we wel zeer kritisch in het opleiden van een hulphond. De hulpvraag moet wel dusdanig zijn, dat de hond het aankan en dat er aan de hulpvraag voldaan kan worden. De hulphond wordt samen met de eigenaar op onze locatie in Beerzerveld opgeleid. Hulphondtraining in een groep heeft onze voorkeur.

Een schatting van de kosten opleiding autismehond/hulphond:

Intake gesprek                                  85 euro

Gedragstest                                       75 euro

 

Training (groepslessen, privelessen, coaching, huisbezoeken excl. km.)

Totaal ongeveer                             2000 euro

Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de ontwikkeling van de hulphond en de wensen van de eigenaar. En: we willen ze vanaf het moment dat ze bij de eigenaar komen begeleiden!

Mocht een huisbezoek nodig zijn, dan bedragen de kosten 85 euro per uur en 0,29 cent per kilometer.

Soms zijn gemeentes bereid om (een deel van) de kosten te betalen. Tot nu toe zijn er geen zorgverzekeringen die de opleiding betalen. De cliënt zelf, de eventuele ouders of begeleiders dienen hier zelf naar te kijken. Happy Tails leidt op, maar bemoeit zich verder niet met declaraties. Wij hebben wel een offerte voor gemeentes.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karen Mulders.

 

Een verhaal van een 8-jarige jongen over zijn hulphond, opgeleid en begeleid door ons en natuurlijk zijn ouders:

Hallo allemaal.

Dit is mijn allerbeste vriend. Ik heb een hulphond. Ik ben een jongen van 8 jaar met een vorm van autisme (MCDD) en ADHD. Dit betekent dat ik slim, vrolijk, goudeerlijk en vriendelijk ben. Maar ook dat ik erg vaak bang en boos ben waardoor ik in paniek raak of woedend word.

De wereld is voor mij een leuke maar ook moeilijke en enge plek.

Daarom heb ik mijn hond. Hij is mijn alles. Alleen durf ik meestal niet te slapen, douchen, naar boven of naar de wc. Mijn hond helpt mij hierbij.

Dus dit is wat we samen doen: Slapen, douchen, wc, naar de winkel, wandelen, spelen, naar school gaan, enz.

Mijn hond helpt mij dus om minder bang te zijn en dingen te doen die ik zelf hoor te doen, zonder mijn vader en moeder.

Wat ik wel heel vervelend vind is dat mensen mijn hond zomaar aaien. Mijn hond moet mij helpen en op mij letten. Hij is 34 kg en ik 27.4 kg. Als jullie hem aaien of roepen dan moet ik tegen jullie praten door te zeggen dat dat niet mag. Dat vind ik al erg lastig. Daarna vragen jullie waarom hij niet geaaid mag worden. Pfff dan wordt het nog moeilijker. Mijn moeder heeft mij geleerd dat ik dan moet zeggen dat hij een hulphond is. Ondertussen moet ik lang wachten wat ik erg moeilijk vind. En tegelijkertijd mijn vriend terugroepen omdat hij nou op jou let en niet op mij. Als ik dan nog meer pech heb dan vragen jullie: Wat is een therapiehond? Dat is echt veel te moeilijk voor mij. Dat kan ik niet uitleggen. Tja misschien als ik alleen met iemand ben in een rustige ruimte. Maar zeker niet in een winkel.

Met een beetje geluk zegt mijn moeder dan dat we verder moeten maar met nog meer pech gaat ze het uitleggen en blijven jullie terugpraten. Daar word ik onrustig en boos van want dat was niet de afspraak. Hierdoor heb ik vroeger vaak mijn hond in de winkel aan mijn moeder gegeven. Terwijl ik natuurlijk liever mijn vriend bij mij had. Als ik in het bos ben en mijn hond is vrij dan vind ik het niet zo erg als mijn vader en moeder staan te kletsen. Dan kan ik lekker rennen en spelen. Maar in de winkel kom ik om iets uit te zoeken en te kopen en niet om te kletsen. Dus alsjeblieft niet mijn hond aaien en niet alles aan mij vragen. Dit is te moeilijk voor mij. Hier word ik zenuwachtig, boos of soms bang van.

Ook zijn er mensen die mijn hond zielig vinden omdat hij niet geaaid mag worden.

Weet je wat mijn vriend dan zegt:

_Ik slaap in een 2 persoonsbed met mijn baasje.

_Ik ga elke dag minstens 1 uur naar het bos.

_Ik mag bijna overal mee naartoe en ben dus heel weinig alleen thuis.

_Als ik thuis ben mag ik door iedereen geaaid worden en lig ik languit op de bank.

_Ik mag mee spelen in de straat waar ik zonder tuigje met alle kinderen mag spelen. Ik snap namelijk wel wanneer aaien wel of niet mag.

Dus nee voor mij is het niet erg om niet geaaid te worden in de winkel. Het is juist heel duidelijk.

Ik hoop dat jullie mij begrijpen![/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]