Momenteel hebben wij een stop op het aannemen van nieuwe cursisten. Indien we weer ruimte hebben, zullen wij dit melden op de website. 

 

Boodschappen leren doen samen met de hulphond in opleiding

Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails leidt op onze locatie in Beerzerveld hulphonden op voor volwassenen en kinderen met autisme, PTSS, etc.. Bovendien kunnen pups/volwassen honden getest worden op gedrag om te kijken of de hond geschikt is als hulphond. Verder werken we regelmatig in Den Ham, Vroomshoop en Ommen en grotere steden om de honden te wennen aan prikkels en de cliënten te coachen. We werken o.a. in de winkels, bij het schoolplein, in het verkeer, etc. We doen samen boodschappen, gaan naar de huisartsenpraktijk, kortom we proberen samen met de cliënten de honden zo goed mogelijk voor te bereiden op hun taak als hulphond. De cliënten worden vakkundig en praktijkgericht door de instructeurs gecoacht. We werken middels een protocol, we stellen samen met de client doelen op, de cliënten krijgen een buddy-instructeur toegewezen als aanspreekpunt, etc.

Zeer regelmatig krijgen we de vraag waarom wij zoveel goedkoper zijn dan de andere opleiders van hulphonden. Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Ten eerste weten we dat veel mensen qua zorgverzekering buiten de boot vallen als het gaat om het vergoed krijgen van een hulphond. Die kost toch al gauw tussen 15.000 en 25.000 euro, afhankelijk van de opleider. Weinig mensen hebben zoveel geld op hun spaarrekening om dit op te kunnen brengen. Daarom hebben we nagedacht over hoe we dit anders kunnen doen, zodat meer mensen en kinderen in aanmerking kunnen komen voor een hulphond. Dus… we laten de mensen bij ons komen. We crossen niet het hele land door, maar geven de opleiding in groepslessen op onze hondenschool in Beerzerveld. Daardoor kunnen we de opleiding vele malen goedkoper aanbieden. De opleiding wordt gegeven door 3 ervaren, bevlogen instructeurs met empathie voor de cliënten. En natuurlijk met een enorme dosis aan ervaring op het gebied van honden trainen. Daarnaast zijn de instructeurs ieder op hun manier ervaren in het begeleiden van onze cliënten.

Om een klein beetje een idee te krijgen wat we o.a. doen: op TV is recent de documentaire Nog een Week geweest over een jongen die zijn nieuwe hulphond krijgt. De hulphond is hier gekomen door een samenwerking met Maaike van Poelje van Vagabundogs in Spanje, Maud van den Berg van Hond Helpt en Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails. Ontzettend trots en blij met het resultaat. De uitzending is te bekijken via https://www.npo.nl/zapp-echt-gebeurd-nog-een-week/18-02-2018/VPWON_1273030

De hulphondlessen worden begeleid door:

Annemarie ten Brinke: ze werkt in het dagelijks leven met kinderen met gedragsproblemen en heeft een eigen zorgboerderij, Erve Vertier. Haar honden werken dagelijks met de kinderen en jong volwassenen op de zorgboerderij. En verder werkt ze al heel veel jaren als instructeur bij Happy Tails en heeft enorme kennis als het gaat om hondengedrag en qua begeleiding van kinderen en jong volwassenen.

Maud van den Berg: orthopedagoge en eigenaar van Hond Helpt (www.hondhelpt.nl). Maud heeft veel ervaring als orthopedagoog en is pionier in het inzetten van therapiehonden bij cognitieve gedragstherapie. Maud heeft jarenlang in Barcelona gewoond, heeft daar hulphonden geselecteerd en getest uit diverse asielen.  Maud heeft inmiddels diverse hulphonden bij mensen/gezinnen in Nederland geplaatst. Maud is sinds kort terug in Nederland en we zijn blij dat we haar aan ons team hebben kunnen en mogen toevoegen.

Karen Mulders: kynologisch gedragstherapeut en veel ervaring met zowel therapiehonden als hulphonden. Karen leidt sinds 2011 autisme en PTSS hulphonden op.

We werken met hulphond tuigen en we leren de honden dat ze hond zijn als ze het tuig niet om hebben en hulphond zijn als ze het tuig wel om hebben. De hulphondtuigen zijn speciaal voor de Happy Tails hulphonden gemaakt, zijn duidelijk herkenbaar en passen prettig. Ze zijn zeer licht in gewicht. Verder kan Happy Tails hulphondpasjes leveren, gepersonaliseerd. De tuigen en pasjes zijn uiteraard niet voor jonge puppen of beginnende hulphonden. In overleg met de trainers en conform protocol wordt besloten wanneer het tijd is voor een hulphondtuig en – pasje. Verder hebben we visitekaartjes die uitgedeeld kunnen worden aan mensen/winkels/ziekenhuizen/dokters/etc. die vragen hebben over de hulphond, zodat deze vragen niet door de cliënt beantwoord hoeven te worden.  We verwijzen dan naar onze websitepagina https://www.happytails.nl/informatie-over-ptss-en-autisme-hulphonden/

Happy Tails kan helpen bij het zoeken naar een geschikte hond/ras/nest. De gedragstest waarbij vooral getest wordt op geschiktheid, herstelvermogen, sociale vaardigheden kan bij ons afgenomen worden of bij een andere ervaren tester.

Rassen die als Hoog Risicohonden bekend staan kunnen wij helaas niet opleiden. Persoonlijk hebben wij als instructeurs en opleidingscentrum niets tegen deze rassen en zijn ze op onze hondenschool van harte welkom. Maar naar de maatschappij toe kunnen wij een HR-ras als hulphond niet verantwoorden.

Ons streven is om de kosten voor het opleiden van een autismehond / hulphond zo laag mogelijk te houden, zodat we zoveel mogelijk mensen en kinderen kunnen helpen. Uiteraard zijn we wel zeer kritisch in het opleiden van een hulphond. De hulpvraag moet wel dusdanig zijn, dat de hond het aankan en dat er aan de hulpvraag voldaan kan worden. Het welzijn van de hond staat bij ons voorop! De hulphond wordt samen met de eigenaar op onze locatie in Beerzerveld opgeleid. Hulphondtraining in een groep heeft onze voorkeur.

Een schatting van de kosten opleiding autismehond/hulphond:

Momenteel hebben wij een stop op het aannemen van nieuwe cursisten. Indien we weer ruimte hebben, zullen wij dit melden op de website. 

Vooropleiding

Gedragstest geschiktheid 1 €195 euro
Reguliere trainingen €149,95 euro per 10 lessen

Gedragstest 2  €195 euro

Kennistest 50 euro

 

Opleiding

Hulphonden uur 260 euro eerste reeks 10 lessen inclusief hesje in opleiding

Hulphonden uur 200 euro per 10 lessen

Videolessen 30 minuten plus huiswerk 35 euro (optioneel)

Aanschaf hesje opleiding afgerond 60 euro en pasje 25 euro

 

Eindtest en certificering

De eindtest wordt bepaald door het team van Happy Tails. De kosten voor de eindtest bedragen 195 euro.

 

Hertest

Iedere 2 jaar moet de hulphond hergetest worden. De kosten hiervan bedragen 175 euro inclusief nieuwe pas en certificaat.

Honden worden tweejaarlijks getest op welzijn en gedrag; de pasjes en certificaten van onze hulphonden zijn twee jaar geldig. Zonder geldige datum is de hond niet meer gecertificeerd.

 

Het bovenstaande traject is natuurlijk wel afhankelijk van de ontwikkeling van de hulphond en de wensen van de eigenaar. En: we willen ze vanaf het moment dat ze bij de eigenaar komen begeleiden!

Mocht een huisbezoek nodig zijn, dan bedragen de kosten 85 euro per uur en 0,21 cent per kilometer.

Soms zijn gemeentes bereid om (een deel van) de kosten te betalen. Tot nu toe zijn er geen zorgverzekeringen die de opleiding betalen. De cliënt zelf, de eventuele ouders of begeleiders dienen hier zelf naar te kijken. Happy Tails leidt op, maar bemoeit zich verder niet met declaraties. Wij hebben wel een offerte voor gemeentes.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karen Mulders, happytails@hetnet.nl.

 

 

Een verhaal van een jongen over zijn hulphond, opgeleid en begeleid door ons en natuurlijk zijn ouders:

Hallo allemaal.

Dit is mijn allerbeste vriend. Ik heb een hulphond. Ik ben een jongen van 8 jaar met een vorm van autisme (MCDD) en ADHD. Dit betekent dat ik slim, vrolijk, goudeerlijk en vriendelijk ben. Maar ook dat ik erg vaak bang en boos ben waardoor ik in paniek raak of woedend word.

De wereld is voor mij een leuke maar ook moeilijke en enge plek.

Daarom heb ik mijn hond. Hij is mijn alles. Alleen durf ik meestal niet te slapen, douchen, naar boven of naar de wc. Mijn hond helpt mij hierbij.

Dus dit is wat we samen doen: Slapen, douchen, wc, naar de winkel, wandelen, spelen, naar school gaan, enz.

Mijn hond helpt mij dus om minder bang te zijn en dingen te doen die ik zelf hoor te doen, zonder mijn vader en moeder.

Wat ik wel heel vervelend vind is dat mensen mijn hond zomaar aaien. Mijn hond moet mij helpen en op mij letten. Hij is 34 kg en ik 27.4 kg. Als jullie hem aaien of roepen dan moet ik tegen jullie praten door te zeggen dat dat niet mag. Dat vind ik al erg lastig. Daarna vragen jullie waarom hij niet geaaid mag worden. Pfff dan wordt het nog moeilijker. Mijn moeder heeft mij geleerd dat ik dan moet zeggen dat hij een hulphond is. Ondertussen moet ik lang wachten wat ik erg moeilijk vind. En tegelijkertijd mijn vriend terugroepen omdat hij nou op jou let en niet op mij. Als ik dan nog meer pech heb dan vragen jullie: Wat is een therapiehond? Dat is echt veel te moeilijk voor mij. Dat kan ik niet uitleggen. Tja misschien als ik alleen met iemand ben in een rustige ruimte. Maar zeker niet in een winkel.

Met een beetje geluk zegt mijn moeder dan dat we verder moeten maar met nog meer pech gaat ze het uitleggen en blijven jullie terugpraten. Daar word ik onrustig en boos van want dat was niet de afspraak. Hierdoor heb ik vroeger vaak mijn hond in de winkel aan mijn moeder gegeven. Terwijl ik natuurlijk liever mijn vriend bij mij had. Als ik in het bos ben en mijn hond is vrij dan vind ik het niet zo erg als mijn vader en moeder staan te kletsen. Dan kan ik lekker rennen en spelen. Maar in de winkel kom ik om iets uit te zoeken en te kopen en niet om te kletsen. Dus alsjeblieft niet mijn hond aaien en niet alles aan mij vragen. Dit is te moeilijk voor mij. Hier word ik zenuwachtig, boos of soms bang van.

Ook zijn er mensen die mijn hond zielig vinden omdat hij niet geaaid mag worden.

Weet je wat mijn vriend dan zegt:

_Ik slaap in een 2 persoonsbed met mijn baasje.

_Ik ga elke dag minstens 1 uur naar het bos.

_Ik mag bijna overal mee naartoe en ben dus heel weinig alleen thuis.

_Als ik thuis ben mag ik door iedereen geaaid worden en lig ik languit op de bank.

_Ik mag mee spelen in de straat waar ik zonder tuigje met alle kinderen mag spelen. Ik snap namelijk wel wanneer aaien wel of niet mag.

Dus nee voor mij is het niet erg om niet geaaid te worden in de winkel. Het is juist heel duidelijk.

Ik hoop dat jullie mij begrijpen![/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]