Puppycursus:

Voor lestijden zie ons programma Planwise,  https://happytails.planwise.nl/nl/auth/login (eerst account aanmaken). 

Puppen vanaf 7 weken zijn het hele jaar door welkom op de puppycursus. De puplessen worden gegeven op de maandag-, woensdag- en donderdagavond, de dinsdag- en donderdagochtend, en zaterdagmiddag. We beginnen bij voorkeur met jonge puppen tussen de 7e en 12e week omdat ze dan nog volop in de socialisatieperiode zitten. Vaak krijgen we van mensen dan de opmerking dat de pup nog niet alle entingen heeft gehad; dat klopt, maar snel starten met een puppycursus is voor de ontwikkeling van het gedrag ontzettend belangrijk! Puppen kunnen socialiseren (leren omgaan met mensen en dieren waar ze een relatie mee hebben) tot de 12e week. Gewenning aan geluiden, vreemde dieren, visuele prikkels, etc. moet ook op tijd plaatsvinden. Dus hoe sneller mensen met hun pup instromen, hoe mooier het is voor het gedrag van de pup en kunnen wij volop aan de slag met de juiste prikkels aanbieden in de vorm van andere honden, mensen, kinderen, geluiden, onze dieren, etc.

Inschrijven voor onze cursus kan door eerst een online instroomles in te plannen via https://happytails.planwise.nl/nl/auth/login. Na de online instroomles kunnen cursisten met hun pups doorstromen naar de pupcursus. De instroomles wordt gegeven via Google of Teams. 

Begin november 2019 zijn we gestart met een nieuwe opzet van de puppycursus. Dit onder andere naar aanleiding van Karens bijscholingen op de APDT conference (Association of Pet Dog Trainers) in de Verenigde Staten. Iedere week heeft nu een thema: socialisatie met kinderen en volwassenen, socialisatie met dieren (onze katten, pony’s en schapen in de les), motoriekontwikkeling, balans en coördinatie, verzorging (dierenartsbezoek, veilig vervoer in de auto, borstelen, behandelen), etc. Daarnaast leren we de belangrijke vaardigheden aan bij de eigenaren, zoals binding versterken, lopen aan de lijn zonder trekken, niet opspringen, beheersing, spelen met de eigenaar en spelen met andere puppen, beloning, begrenzing, etc. En is er natuurlijk ruimte voor vragen. De huidige puppycursus bestaat uit 9 praktijklessen van drie kwartier. Cursisten kunnen apart inschrijven voor de theorieles die regelmatig gegeven wordt. 

In de leshal is een grote puppyren geplaatst voor de hele kleine pupjes of de bangere pups om een plek te creëren waar ze veilig toe kunnen kijken samen met hun eigenaar of kunnen spelen met 1 andere hond. Volwassen hond Holly loopt vrijwel altijd tussen de puppen om ze op een prachtige manier respect aan te leren, om te splitsen daar waar nodig en onzekere hondjes te helpen. 

Uiteraard wordt hier alle ontlasting van honden onmiddellijk opgeruimd; het in aanraking komen van puppen met ontlasting van vreemde honden die niet gevaccineerd zijn en die een virus hebben kunnen een pup ziek maken! Dus het is wel heel belangrijk dat mensen met jonge puppen die nog niet volledig gevaccineerd zijn hondenuitlaatgebieden vermijden. Hier op de hondenschool is het risico vrijwel nihil omdat iedereen hier zijn/haar hond vaccineert.

De nadruk tijdens deze cursus ligt op de binding eigenaar/hond en het socialiseren en het opvoeden van de pup. U kunt altijd instromen in 1 van de online instroomlessen. En kunt u een keertje niet door werk of ziekte, kunt u, mits er plek is, dit altijd op een andere dag inhalen voor het einde van de laatste les! Ook als u wisselende diensten heeft, bieden wij een passende oplossing. En natuurlijk kunt u alle vragen aan ons kwijt! Niet alleen tijdens de cursus, maar ook via de mail of per telefoon als u tegen dingen aan loopt. We helpen u zo snel mogelijk!

We krijgen regelmatig de vraag van mensen met rassen als de Engelse Staffordshire Bull Terrier, de American Staffordshire terrier, de bull terrier, de Amerikaanse bulldog, etc. of hun hond wel welkom is bij ons. Natuurlijk zijn ze hartstikke welkom! Een hond is bij ons een hond en daarom zijn alle rassen en rasloze honden, groot en piepklein, bij ons van harte welkom!

Uw puppy leert tijdens de cursus met andere honden om te gaan (voor de les worden onder begeleiding van de instructeurs alle pups losgelaten, waarbij we uiteraard de grotere c.q. oudere puppen scheiden van de kleine c.q. jongere), met mensen en met onze paarden, de schapen, katten, konijnen, kippen, vreemde voorwerpen, geluiden, vuurwerkgeluiden, vuurwerkgeur en vuurwerklicht, etc. Ook wordt de eigenaar en alle mensen die meekomen geleerd hoe je een (vreemde) hond zou moeten aaien (niet over kop en nek aaien en er niet overheen gaan hangen). Tevens geven instructeurs tips over de pup in en uit de auto halen, vervoeren in de auto, een dierenartsbezoek wordt nagebootst, gewerkt wordt aan het verbeteren van zelfvertrouwen van puppen, we gaan met de puppen naar het bos, leren de mensen hoe ze het beste een straat over kunnen steken, de halt, we leren de mensen hoe ze hun hond kunnen leren dat ze geen joggers, fietsers, auto’s, etc. mogen najagen etc. etc. Ook een stukje balans en coördinatie is onderdeel van onze lessen, zodat de hond zich optimaal kan ontwikkelen. En cursisten mogen altijd aangeven waar ze graag aan willen werken.

Onze katten Mr. Bean, Miss Peanut en Miss Cupcake

 

 

 

 

 

De puppycursus bestaat uit:

Socialisatie / habituatie:

 • Spelen met andere puppen
 • Geaaid worden door vreemde mensen
 • Leren omgaan met vreemde visuele prikkels (ballonnen, paraplu’s, etc.)
 • Leren omgaan met vreemde geluiden (schoten, klappen, herrie)
 • Lopen van parcours over vreemde objecten (balans en coördinatie)
 • Vuurwerktraining
 • Leren omgaan met vreemde dieren (schapen, eenden, kippen, konijnen, poezen, ons paard)

Opvoeding:

 • Belonings- en waarschuwingssignaal aanleren
 • Negeersignaal aanleren
 • Werken aan beheersing (niet opspringen, rustig blijven, stress regulatie)
 • Verzorgingshandelingen inclusief relax
 • Lopen aan de lijn zonder trekken
 • Om- en afdoen van de halsband, aan- en aflijnen van de pup
 • Betasten van de pup door de eigenaar en door vreemden (inclusief controle gebit en oren)
 • Dierenartsbezoek nabootsen (pup op tafel)
 • Aandacht voor najaaggedrag (bijvoorbeeld joggers, fietsers, auto’s, schapen, eenden)
 • In en uit de auto tillen, veilig vervoer in de auto en braaf zijn in de auto

Training:

 • Vrijwillig contact maken en op naam contact maken
 • Hierroepen aanleren
 • Aanleren van het commando “kom voor”
 • Aanleren van de commando’s “zit en af”
 • Aanleren van het commando “los”
 • Aanleren van het rustig op de plaats liggen
 • Aanleren van het commando “vrij”

Het belangrijkste is natuurlijk een goede binding eigenaar/hond en een goede socialisatie en habituatie!!!
Uiteraard krijgen pup-eigenaren allerlei informatie mee van de hondenschool, waaronder de zindelijkheidstraining, omgangsregels tussen kinderen en honden, bench training, basisinformatie bij de cursus, etc. Daarnaast leren we uw hond tijdens alle cursussen zich te gedragen in allerlei praktijksituaties zoals begroeten van mensen, voorbijkomende joggers en fietsers, gedrag richting andere honden, bezoek aan dierenarts, etc. En eigenaren mogen altijd aangeven waar ze graag aan willen werken.