De afgelopen tijd hebben we op de hondenschool in alle groepen regelmatig met sterretjes en klein vuurwerk rondgelopen om de honden een beetje te laten wennen aan de geur van vuurwerk, de lichtflitsen en het geluid. In de meeste groepen hebben we, als dat mogelijk was, knalerwtjes en trektouwtjes gebruikt en kleine knalletjes op afstand. We hebben uitgelegd hoe je het beste kunt handelen als je hond schrikt van vuurwerk en we hebben veel geoefend met het lichte vuurwerk, waarbij we altijd onder de angstgrens moeten blijven van honden, dus we hebben heel goed gekeken naar gedrag. We hebben speciale vuurwerkworkshops gegeven waarin we veel honden hadden die extreem bang waren voor vuurwerk. We hebben gewerkt aan counter conditioning, o.a. het FEESTJE! Kortom, we hebben geprobeerd om jullie en jullie honden zo goed mogelijk voor te bereiden op Oud en Nieuw.
Vuurwerk is voor heel veel honden een crime. Honden horen veel beter dan wij. Honden ruiken veel beter dan wij. Deze prikkels komen bij honden veel heftiger binnen dan bij ons. Honden begrijpen niet waar de knallen vandaan komen. Jeugd kan vuurwerk vlakbij je hond neergooien. Sommige honden proberen vuurwerk te apporteren. Puppies nemen vuurwerk in de bek. Het is zeker voor mensen die in de stad of in een dorp wonen, een tijd van enorm opletten. Hieronder volgt een aantal tips hoe je het beste kunt handelen.
Als je hond schrikt, laat je hond contact met je maken (contact op naam of vrijwillig oogcontact). Geef je hond steun, bijvoorbeeld door je klein te maken of een kleine hond op de arm te nemen. Wel oppassen dat je geen angst in aait of jouw spanning overbrengt op de hond. Maak het niet beladen. De meeste honden vinden het niet fijn als je ze aait als ze bang of gestresst zijn. Zorg dat je oogcontact kunt maken met je hond en je hond kunt duidelijk maken dat het okay is wat er gebeurt. Haal je hond rustig bij de plek waar hij/zij geschrokken is vandaan. De eerste reactie van de hond is vluchten. Voorkom dat de hond weg kan rennen en houd de hond rond vuurwerktijd aan de lijn en een veilige halsband waar de hond niet uit kan ontsnappen!
Sommige honden willen na schrik absoluut niet spelen, sommige honden kun je daarmee prima uit de stress halen, dus ook dit kun je altijd proberen! Houd zijn/haar favoriete speeltje dus paraat!
Probeer je hond zoveel mogelijk uit te laten op plekken, waar geen vuurwerk afgestoken wordt. Dus: het bos, het park, het industrieterrein. Ver weg van de knallen en het carbidschieten. Hond in de auto, even naar het industrieterrein of naar een grote parkeerplaats rijden en daar je hond uitlaten. Voor mensen die buitenaf wonen; blijf met je hond uit de buurt van het carbidschieten.
Houd je hond aan de lijn! Gebruik eventueel een lange lijn of flexi, maar voorkom dat je hond kan vluchten. Ook zorgen dat de halsband voldoende strak zit en/of dat de hond zich niet uit een tuig kan wurmen. Een rogz for dogs choker kan niet over de kop getrokken worden als deze goed in is gesteld.
Zet thuis met oud en nieuw de muziek aan, of lagere tonen zoals de wasmachine, vaatwasser, stofzuiger (kan ook op een geluidsbox) zodat je hond niet teveel prikkels van buiten krijgt. Sluit ’s avonds de gordijnen/rolluiken/luxaflex.
Laat honden die buitenaf wonen niet zonder toezicht buiten! Ze kunnen schrikken en weglopen. Ieder jaar weer krijgen we telefoontjes van mensen die hun hond kwijt zijn. Da’s heel erg vervelend voor de eigenaren en bijzonder traumatisch voor de hond. Laat ze ook niet alleen in een buitenhok.
Laat je hond niet alleen met Oud en Nieuw. Leg je hond rustig in de bench met eventueel een kleed erover. Of gewoon lekker bij je. Er zijn ook veel honden die naar boven willen, of in de badkamer omdat het daar vaak het stilste en donkerste is. Zorg dat je iets superlekkers voor hem/haar hebt klaarliggen, bijvoorbeeld een lekker gevulde kong (voor recepten zie kopje kong) of een bot van de slager. Maak er een feestje van voor de hond. Vul een bak met krantenpapier, wc-rolletjes en doe er allerlei lekkers in. Zet de mand van de hond neer op een plek in huis die rustig is. Gebruik een snuffelkleed en vul die met allerlei lekkers. Vul een oude spijkerbroek met lekkere dingen. Snuffelen, likken, knagen kalmeert de hond en zorgt dat de juiste stofjes aangemaakt worden in de hersenen.
Is je hond heel erg bang voor vuurwerk, kun je ondersteunen met Bach Bloesem rescue remedie of met Puur strezzz. De eerste is bloesemtherapie, de tweede bestaat uit samengestelde middelen binnen de homeopathie. Het mooiste is dat je daar minstens een paar weken van tevoren mee begint. Is je hond extreem angstig, dan kun je bij een natuurgeneeskundig therapeut iets wat beter bij je hond past halen w.b. homeopathie (bijv. borax). Verder kan helpen de Thundershirt, een soort van t-shirt dat je hond inbakert. Sommige honden worden daar rustig van. Via internet kun je oorbeschermers aanschaffen die de geluiden dempen. Maar…. ondersteuning werkt alleen met goede begeleiding.
Gebruik een GPS tracker op je hond! Dan kun je je hond in ieder geval traceren mocht hij of zij gevlucht zijn.
Geef je hond geen alcohol of slaaptabletjes! Met name slaaptabletjes maken de hond slap, de hond verliest controle over zijn eigen lichaam, is versuft maar krijgt alle prikkels nog wel gewoon binnen. Met als resultaat dat ze daarna nog banger zijn. Sommige honden zitten al zo hoog in de adrenaline, dat zelfs een heel pakje slaappillen ze niet in slaap krijgt. Het is voor de hond ontzettend eng als ze de geluiden wel binnenkrijgen maar dat hun lichaam niets kan.
Tegenwoordig kun je bij de dierenarts middelen krijgen binnen de reguliere geneeskunde. Middelen die werken op de neurotransmitters in de hersenen. Dit zijn prima middelen om tijdelijk in te zetten tijdens de vuurwerktijd en we hebben daar goede ervaringen mee. Wel op tijd mee beginnen! Het meest ingezette middel momenteel is Sileo. Dit is een pasta die je in de wang smeert. Werkt dit allemaal niet, kun je de dierenarts vragen om alprazolam.
De DAP-verstuiver of DAP-halsband kan ook ondersteunend werken. DAP staat voor Dog Appeasing Pheromone, oftewel feromonen die de hond rustiger maakt.
Is je hond heel bang, dan kun je altijd overwegen om naar vrienden/kennissen/familie te gaan die buitenaf wonen. Bench mee, iets lekkers mee en er zijn voor je hond.
Hondenpensions zitten meestal een redelijk eind van de bewoonde wereld. Dit is ook een overweging waard! Dus je hond 1 of meerdere dagen naar een goed hondenpension te brengen. En daarbij hele goede afspraken maken!
Maak je hond goed moe voor Oud en Nieuw. Lekkere wandeling, met de bal gooien, lekker frisbeeën, etc.
Voor onze cursisten en oud-cursisten bieden wij de mogelijkheid honden op te vangen met oud en nieuw. De reden dat we alleen voor ons bekende honden willen opvangen, is dat we geen kennels hebben maar de honden in onze rustige kantine opvangen in hun eigen bench. We willen daarom een binding hebben met de honden.
Mocht je nog vragen hebben of iets op de hondenschool willen trainen, horen we het graag!
Heel veel succes,
Karen Mulders
Hondenschool Happy Tails