Onze opleiding
Opleidingscentrum Happy Tails geeft sinds 2011 de opleiding tot Kynologisch Instructeur. Onze opleiding onderscheid zich van andere opleidingen door vooral veel in de praktijk aan de slag te gaan. Vanuit onze dagelijkse praktijkervaring weten we wat belangrijk is voor instructeurs. We weten ook wat minder belangrijk is. Theorie is belangrijk, maar praktijk en gedrag in levende lijve zien is van essentieel belang. Onze insteek is dus de theorie constant te onderbouwen met praktijk. Filmpjes, live gedrag kijken, en vooral zelf doen. We gaan diep op de onderwerpen in, maar wel begrijpelijk. Bovendien besteden we veel aandacht aan didactiek, methodiek en presentatietechnieken. Alle drie zeer belangrijk bij het lesgeven. Daarnaast worden cursisten begeleid door onze coaches, om ervoor te zorgen dat alle deelnemers individueel in hun persoonlijke ontwikkeling begeleid worden om een goede kynologisch instructeur te worden. De opleidingen zijn breed, we zorgen ervoor dat instructeurs een grote rugzak met oplossingen krijgen, zodat ze eigenaren van honden optimaal kunnen voorthelpen.

We werken met een team van docenten met ieder hun specialiteiten. We proberen daardoor de toekomstige instructeur, maar ook instructeurs die reeds lesgeven, veel meer draagvlak te geven. Het beroep kynologisch instructeur wordt vreselijk onderschat. Het is van belang dat de beroepen professioneel beoefend worden, want het opvoeden en socialiseren van puppen en pubers en het sturen van gedrag is van groot belang voor het gezin waar de hond in leeft, maar ook voor de maatschappij. En niet te vergeten voor de hond! Een kynologisch instructeur heeft daar een hele belangrijke taak in.

We geven les in een prettige sfeer, houden de communicatie open en op ons team van docenten kunnen onze cursisten altijd terugvallen. Cursisten worden goed begeleid en we doen ons uiterste best mensen tijdens de cursus te laten “groeien”!

Cursisten mogen aansluiten bij de workshops die we geven, zodat we ze veel praktijkervaring kunnen meegeven. Stageplekken zijn uiteraard ook beschikbaar bij Happy Tails. Instromen is in elke module altijd mogelijk. Gediplomeerde instructeurs kunnen zich aansluiten bij de APDT (Association of Pet Dog Trainers).

Inmiddels hebben we al 19 lichtingen instructeurs uit binnen- en buitenland opgeleid!

 

Praktische informatie
De opleiding Kynologisch instructeur zal worden gegeven op de locatie van Hondenschool en Opleidingscentrum Happy Tails te Beerzerveld.

Iedere opleidingsdag start om 9.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Tijdens deze dagen zal er voor lunch, koffie en thee gezorgd worden. De opleidingsdagen zijn terug te vinden bij het overzicht van de modules (volgende hoofdstuk). Per module ontvang je de theorie op papier.

Om de opleiding met goed gevolg af te ronden, is het verplicht om alle aangeboden modules te volgen. Daarnaast dient het huiswerk tijdig ingeleverd te zijn en het aantal stage uren (80 uur, eventueel ook te volgen bij Happy Tails) volbracht te zijn. Het examen bestaat uit drie onderdelen; een theorie examen, een praktijk examen en het geven van een presentatie.

Tijdens de opleiding gaan we veel in de praktijk aan de slag. We gebruiken hier natuurlijk verschillende honden voor. Vanaf module 4 is het daarom op sommige dagen heel fijn als jullie je eigen honden meenemen. Ze kunnen tijdens het theorie gedeelte in de auto blijven of in één van de benches in de kleine leshal. Tijdens het praktijkdeel kunnen we dan met ze oefenen. De docenten geven van te voren aan op welke dagen we met de honden gaan werken.

 

Informatie, kosten en data 2022/2023
In onderstaande tabel is een overzicht te vinden van de opleidingsdagen, wat er per module wordt besproken en wat de kosten voor de losse modules zijn.

Bij aanschaf van de volledige opleiding (module 1 tot en met 10) en betaling ineens, bedragen de kosten €2499,-.

Module Data praktijkdagen Inhoud module Docent Kosten
1, 2, 3 4 november 2022

5 november 2022

11 november 2022

Leeftijdsfasen

Gedrag

Prikkels

Motivatiefactoren

Gedragssystemen

Rasgroepen

Karen Mulders

Gesien Broekhuijsen

Brigit de Graaf

€450,-
4, 5 9 december 2022

10 december 2022

6 januari 2023

7 januari 2023

20 januari 2023

21 januari 2023

Leerprincipes

Trainingsmethoden

Vaardigheden instructeur

Communicatie

Didactiek

Methodiek

Lesindeling

Lesopbouw

Biologie

Anatomie

Lichamelijke klachten

Voeding

Natuurgeneeswijzen

Karen Mulders

Gesien Broekhuijsen

Marjolein Dankelman-Bongers

Brigit de Graaf

€999,95
6, 7 3 februari 2023

4 februari 2023

17 februari 2023

Oefenen in de praktijk

Lesgeven aan elkaar

Gangwerk

EHBO

Hondenetiquette

Karen Mulders

Gesien Broekhuijsen

Brigit de Graaf

€450,-
8, 9 10 maart 2023

11 maart 2023

Sociale Huishond

Gedrag & Gehoorzaamheid (GG)

Karen Mulders

Gesien Broekhuijsen

€315,-
10 31 maart 2023

1 april 2023

7 april 2023

Theorie examen

Praktijk examen

Presentatie examen

Wet- en regelgeving

Karen Mulders

Gesien Broekhuijsen

Brigit de Graaf

Hans von Piekartz

€400,-

 

Voor meer informatie over de inhoud van de opleiding verwijzen we naar de pagina’s van de modules.

  

Docenten
De opleiding bestaat uit meerdere modules en wordt gegeven door de volgende docenten:

Marjolein Dankelman-Bongers (Praktijk Loco-Motion); Marjolein is gediplomeerd natuurgeneeskundig therapeut en geeft de vakken anatomie, natuurlijke geneeswijzen, voeding en  veel voorkomende problemen bij puppen.

Gesien Broekhuijsen; Gesien is gediplomeerd kynologisch instructeur en gedragstherapeut. Gesien geeft de vakken didactiek, methodiek, presentatietechnieken en gedrag.

Brigit de Graaf; Brigit is gediplomeerd kynologisch instructeur en bijna afgestudeerd kynologisch gedragstherapeut. Ze geeft de vakken EHBO, gangwerk en ondersteunt verder op alle onderdelen.

Hans von Piekartz; Hans is hogere Veiligheidskundige en deskundige op het gebied van regelgeving en wetten. Hans geeft de vakken wet- en regelgeving & hoe start ik een eigen hondenschool.

Karen Mulders; Karen is gediplomeerd kynologisch instructeur, kynologisch gedragstherapeut en eigenaar van Hondenschool en Opleidingscentrum Happy Tails. Karen geeft de vakken  gedrag, didactiek, presentatietechnieken, coaching, lesgeven, etc.

 

Aanmelden
Aanmelden kan via https://happytails.planwise.nl/nl/auth/login . Via ons online boekingssysteem Planwise kan de instructeursopleiding geboekt worden. Je maakt een account aan, klikt op ‘strippenkaarten’ en zoekt naar de ‘opleiding kynologisch instructeur’. Vol = vol.

Inschrijving is bevestigd na ontvangst van de betaling.

Voor vragen of meer informatie kun je ons altijd mailen of bellen (happytails@hetnet.nl of 06 19760284.