Voor fokkers van alle rassen en niet rassen en toekomstige eigenaren volgt hieronder een eenvoudige opsomming wat globaal belangrijk is bij het fokken van een nest.
Iedere persoon die een nest op de wereld zet, is een fokker. Ongeacht of je dit commercieel, vanuit liefde voor het ras, voor de leuk of ongepland doet.
Bij het fokken van een nest pups komt een grote verantwoordelijkheid kijken. Voor meer informatie over fokken, genetica, etc. verwijs ik naar de boeken `De geboorte bij de Hond` van C. Naaktgeboren en het boek `Elementaire Kynologische Kennis` van R. van der Molen.
Verder hebben we een blog bijgehouden van het tweede nest van Holly: https://www.happytails.nl/category/pups/
Fokken
- Bij keuze van de ouderdieren is het belangrijk te letten op het gedrag.
- Gedrag is een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren.
- Is een van de ouderdieren angstig, onzeker, gevoelig, zeer waaks, etc. geef je dit door aan de pups.
- De vaderhond is daarbij even belangrijk als de moederhond.
- Het gedrag van de moederhond is tijdens de dracht, de bevalling en het grootbrengen van de pups heel belangrijk.
- Bij keuze van de ouderdieren letten op gezondheid.
- Epilepsie, heupdysplasie, elleboogdysplasie, spondylose, OCD, PRA, Cataract, Collie Eye Anomaly, distychiasis, entropion, ectropion, Degeneratieve Myelopathie, MDR1, levershunt, zijn zo maar een paar erfelijke afwijkingen die bij honden voor kunnen komen. Ongeacht of het een rashond of kruising is.
- Door, indien mogelijk, uitpluizen van stambomen, kijken naar vererving van de ouderdieren, opa’s, oma’s, ooms, tantes, neven en nichten en uiteraard door grondig te testen kun je veel afwijkingen voorkomen.
- DNA-testen kun je laten afnemen bij de dierenarts, die het DNA op kan sturen naar de betreffende laboratoria. Daar kan getest worden of een hond vrij, drager of lijder is. Een combibreed test is beschikbaar voor heel veel rassen. Zie o.a. https://www.vhlgenetics.com/Webshop/Dieren/Hond/tabid/256/catid/6/language/nl-NL/Default.aspx
- Met deze uitslagen kun je een stuk verantwoorder fokken. En een pup selectiever uitzoeken.
- Dierenartsen kunnen de belangrijke gewrichten zoals heupen en ellebogen van volwassen honden röntgenen. Deze foto´s kunnen opgestuurd worden ter beoordeling naar o.a. de Raad van Beheer voor rashonden met stamboom, maar kunnen ook vaak door een deskundige dierenarts bekeken worden.
- Op internet kun je alle rasverenigingen vinden. Vaak staat op de website van de rasvereniging welke erfelijke afwijkingen binnen een ras voorkomen.
- Geef of vraag openheid. Wanneer er getest is, zijn er testcertificaten. Een voorbeeld van deze certificaten kun je bijvoorbeeld vinden op https://www.happytails.nl/ross/
- Kruisingen kunnen net zo goed HD, ED, oogproblemen, epilepsie etc. krijgen als rashonden.
- Verantwoord fokken is heel kostbaar. Zowel letterlijk als figuurlijk.
- Fokkers die het beste voor hebben met een ras zullen hun uiterste best doen erfelijke afwijkingen te voorkomen of uit te sluiten.
- Ze zullen hun best doen om verantwoorde keuzes qua stambomen en gedrag te maken. Misschien honden of sperma importeren.
- Ze investeren zeer veel geld, tijd en energie in het maken van juiste keuzes en testen.
- Daarom zijn deze honden vaak ook duurder.
De pups zijn geboren
- De eerste 2 weken zijn de oogjes en oren dicht.
- Zorg dat het lekker op temperatuur is in de werpkist.
- Vaak wil de moederhond geen vreemde mensen, andere honden, etc. in de buurt van de werpkist. Ze zal de pups beschermen. Alleen mensen die dichtbij de teef staan, worden vaak geaccepteerd.
- Beschermingsagressie bij de werpkist is heel normaal!
- Weeg de pups dagelijks. Niet alleen om het wegen, maar ook om het vasthouden.
- Pups kunnen ruiken en voelen, deze 2 zintuigen zijn al prima ontwikkeld. Dus kunnen ze mensen voelen en ruiken.
- Door de pups dagelijks te wegen stel je pups bloot aan milde stress, wat weer goed is voor de ontwikkeling van de pup.
- Vanaf het moment dat de oogjes en oortjes opengaan, start de zeer belangrijke socialisatieperiode.
- De fokker heeft zo´n 5 weken de tijd om de puppen voor te bereiden op een leven in onze maatschappij.
- De pup moet socialiseren met mensen en dieren waar hij of zij een relatie mee heeft/kan krijgen.
- En moet wennen aan alle mensen, dieren en omgevingsprikkels die er in onze maatschappij zijn.
- Alleen eigen mensen en eigen kinderen, eigen honden of een eigen poes is niet voldoende.
- Het is fijn als pups minimaal 1000 verschillende mensen en kinderen heeft gezien voordat hij of zij naar de nieuwe eigenaar gaat.
- Stofzuiger, televisie, vaatwasser, wasmachine, fietsen, brommers, auto´s, vrachtwagens, stepjes, skateboards, waveboards, kippen, koeien, schapen, paarden, pony´s, chihuahua´s, Duitse doggen, Ierse Wolfshonden, poezen, kinderen en volwassenen in verschillende leeftijden en met verschillende huidskleuren, etc. moeten jonge pups voor de 8e week mee kennis maken. Uiteraard gedoseerd en veilig. Vanuit een doggyride (fietskar) kan een pup/nest puppen al heel veel meekrijgen.
- Vanaf 4 weken kan de zindelijkheidstraining beginnen.
- Een fokker die investeert in zindelijkheidstraining, levert zindelijke pups af of pups die zindelijkheid begrijpen.
- Wanneer er in het nest niets qua zindelijkheidstraining gedaan is, is de kans groter dat de zindelijkheidstraining bij de nieuwe eigenaar moeizamer gaat.
- Pups die in een prikkelarme omgeving opgroeien, kunnen veel minder goed in staat zijn om prikkels te verwerken.
- Pups die alleen een kennel of schuur hebben gezien, kunnen veel moeite hebben om prikkels te verwerken.
- Pups die alleen een kennel of schuur hebben gezien, zijn niet in staat geweest motoriekjes goed te ontwikkelen en te oefenen.
- Een fokker moet de pups voldoende socialiseren en habitueren, op een voor de pups verantwoorde en weldoordachte manier. Ze een goede basis geven voor de toekomst.
- Gebeurt dit niet, kan de pup uitgroeien tot een hele drukke hond, een angstige hond, een uitvallende hond, een onzekere hond.
- Pups moeten minimaal tot de 7e week BIJ DE MOEDERHOND BLIJVEN! Dit is ongelofelijk belangrijk voor de ontwikkeling en begrenzing van de pups.
- De moederhond gaat de puppen vertellen wanneer ze over de schreef gaan. Ze gromt, ze stuurt, ze legt ze op de rug, ze vertelt ze te stoppen met ongewenst gedrag.
- Begrenzing is zeer belangrijk.
- De moederhond gaat de pups corrigeren als ze te hard op de tepels bijten. Het zogen stopt de moederhond dus hoeven we ons in principe niet in te mengen.
- Wanneer je een pup gaat uitzoeken, kijk naar het gedrag van de moederhond.
- Kijk naar het gedrag van de puppen onderling.
- Kijk naar het gedrag van de individuele pup. Dus neem pups even apart.
- Een puppytest kan een heel mooi beeld geven van het karakter en gedrag van een pup. Deze puppytest wordt gedaan op de leeftijd van 7 weken door een professional.
- Kies pas een pup rond de leeftijd van 7 weken. Kies op karakter en niet op kleur!
- Het is fijn als pups kennis hebben gemaakt met verschillende voedingen, o.a. vers vlees. Dat zorgt voor een goede darmflora en kan voorkomen dat pups voedselintolerantie e.d. ontwikkelen.
- Het is fijn als pups eigen voerbakjes hebben.
- En de hele dag de beschikking over water.
- Het is enorm fijn als een fokker betrokken blijft, ook als de puppen uitgevlogen zijn. Mocht er iets zijn, kun je terugvallen op de fokker.
- Is er iets met een pup of jonge hond, neem contact op met de fokker. Een betrokken fokker stelt dat enorm op prijs.
- Geef je de puppen op alle fronten een goede basis, plukken fokker en toekomstige eigenaren daar de vruchten van.
- En de pup natuurlijk ook!
Voor vragen kun je mij altijd bellen of mailen.