WELKOM OP DE WEBPAGINA VAN DE OPLEIDING THERAPIEHOND BEGELEIDER.
In Januari 2025 gaan we weer van start met level 1 van de opleiding therapiehond begeleider. Deze opleiding bestaat in totaal uit 8 lesdagen (laatste lesdag is o.a. gedragstest, twee dagen voor gepland) en wordt gegeven op de woensdag. Level 2 en 3 worden later aangeboden. Door ons opgeleide therapiehond teams kunnen aan het werk op scholen (lezen met kinderen), met coaches / therapeuten en in zorginstellingen. Onze opleiding is goedgekeurd door het AAI kwaliteitsregister.
Level 1 bestaat uit de volgende modules:
MODULE 1: Inleiding
- kennismaking
- introductie DAE/DAA/DAT/DAC
- mens en dierrelatie
- fysiologie
- ethologie
- theorie basiscompetenties van een therapiehond
- theorie basiscompetenties van een therapiehonden begeleider
- basis gehoorzaamheid en gedrag
MODULE 2: Basis en gedragscompetenties
- algemeen
- kennis van signalen en gedrag
- lezen en interpreteren gedrag hond i.c.m. begeleider
- praktijk gehoorzaamheid en gedrag herhaling
- praktijk basiscompetenties van een therapiehond * Onderdelen van de gedragstest worden hierin mee genomen
- praktijk basiscompetenties van een therapiehonden begeleider * Onderdelen van de gedragstest worden hierin mee genomen
- presentatie deelnemers analyse eigen hond
- uitleg zelfstudie en opdracht
MODULE 3: Regelgeving, veiligheid en welzijn
- risicomanagement
- hygiëne
- EHBO
- regelgevingen
- uitleg zelfstudie en opdracht * belemmeringen eigen werkveld
MODULE 4: Leerprincipes
- theorie : leerprincipes
- praktijklessen: herhaling en uitbreiding
- uitleg zelfstudie en opdracht
MODULE 5 : Praktijkexamen
- casus naspelen * leeshond en bezoekhond
- reflectie met behulp van gemaakt beeldmateriaal tijdens casus
- voorbereiding op thesis
De gedragstest is onderdeel van de opleiding.
Kosten voor level 1: 1899,00 euro.
Data opleiding 2025
De lesdagen zijn van 09:30 tot 17:00
Inschrijven kan via https://happytails.planwise.nl/nl/auth/login, vervolgens de cursus aanschaffen voor de Therapiehonden Opleiding en inplannen op de data van de opleiding. Lukt het niet? Mail dan even met happytails@hetnet.nl.
Honden worden tweejaarlijks opgeroepen voor een hertest. Welzijn van de hond staat bij ons centraal en kennis van hondengedrag is ontzettend belangrijk voor eigenaren die hun hond inzetten als therapiehond. Data voor hertesten volgen. Kosten voor de hertest bedragen 150,00 euro.
Opleiding Therapiehond Begeleider
Sinds 2008 leidt Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails therapiehonden op voor scholen en zorginstellingen. De opleiding wordt al sinds 2008 gegeven door ervaren docenten.
Karen Mulders is gediplomeerd kynologisch instructeur, gedragstherapeut en hulphond trainer. Daarnaast heeft Karen zeer veel ervaring in het inzetten van haar honden als therapiehond en als leeshond.
Maud van den Berg is orthopedagoog en heeft veel ervaring met therapiehonden en -paarden in de orthopedagogie. Ze werkt daarbij veel met haar eigen therapiehonden, o.a. met kinderen met autisme, gedragsproblemen, etc. Zij kan behandelplannen opstellen en uiteraard inhoudelijk heel erg mooi invulling geven. Maud is tevens betrokken bij de opleiding hulphond.
Annemarie ten Brinke van Zorgboerderij Erve Vertier is ook een zeer belangrijke factor bij de ontwikkeling en verbetering van de opleiding. Annemarie heeft niet alleen al jaren een zorgboerderij, maar is tevens kynologisch instructeur. Ze is al jarenlang betrokken bij de opleiding hulphond.
Amy von Piekartz is kynologisch instructeur en bijna afgestudeerd para veterinair. Amy geeft het onderdeel EHBO voor dieren.
Happy Tails heeft een gedragstest ontwikkeld om honden te testen of ze geschikt zijn voor dit project. Daarnaast hebben ze een lesprogramma om therapeuten / leerkrachten / intern begeleiders / psychologen / ambulant begeleiders / zorgboeren / vrijwilligers met hun therapiehonden voor te bereiden op het bezoeken van scholen, zorgcentra, etc. waarbij de mensen hun hond op een geweldige manier kunnen inzetten om kinderen en volwassenen te helpen met welke vorm van therapie dan ook. Met andere woorden de bezoek- en leeshonden, Animal Assisted Activities en de dierondersteunende therapie, Animal Assisted Therapy (AAA/AAT).
Een zeer belangrijk onderdeel van de opleiding omvat de gedragstest voor de hond. Wij willen er absoluut voor garant staan, dat de honden die bij ons hun officiële certificaat ontvangen, het werken als therapiehond aan kunnen en, ook niet onbelangrijk, het LEUK vinden. Ze worden allemaal aan een gedragstest onderworpen. Daarvan is een deel met en een deel zonder de eigenaar. Uiteraard breken de testers de test onmiddellijk af als ze merken dat de hond iets niet kan bolwerken. We zullen de hond nooit schaden middels de test. De honden worden getest aan het einde van de opleiding.
Regelmatig komt het voor, dat de hond niet door de gedragstest komt en dat eigenaren tips mee krijgen hoe ze daar aan kunnen werken. Wanneer je hond niet door de gedragstest is gekomen, kan hij/zij na een tijdje voor een hertest komen.
Is de uitslag van de gedragstest positief en heeft de eigenaar een voldoende voor de theorie, dan kunnen ze samen scholen gaan bezoeken, samenwerken met zorginstellingen, fysiotherapeuten, logopedisten, etc. of binnen de eigen praktijk / eigen functie de therapiehond in gaan zetten.
Verder worden de begeleiders bij ons opgeleid, zodat ook zij kunnen inschatten wanneer hun hond stress ervaart. Het werken als therapiehond is niet niets… De begeleiders krijgen zowel theorie als veel praktijk. Tijdens het praktijkgedeelte worden echte situaties nagebootst.
Geïnteresseerden kunnen meer informatie ontvangen via happytails@hetnet.nl.
Dierondersteunende therapie
Honden zijn bovendien prima inzetbaar in revalidatiecentra, zorginstellingen, fysiotherapiepraktijken, bij logopedie, rouwverwerking, psychiatrie, bij kinderen/volwassenen met een hondenfobie, etc. Te denken valt dan aan mensen die bijvoorbeeld een herseninfarct gehad hebben. De honden kunnen de mensen weer helpen met het verbeteren van de spraak (praten met de hond, commando’s geven aan de hond), de motoriek (aaien, speeltjes aannemen, speeltjes gooien), etc. Ook hierbij is aangetoond, dat veel mensen die revalideren gemakkelijker over drempels heen stappen samen met een hond.
En uiteraard is dit niet alleen een geschikt project voor revalidatiecentra, maar ook voor zorgboerderijen, verpleeghuizen, tehuizen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, instellingen met moeilijk opvoedbare kinderen, gevangenissen, etc. Voor dit werk moet de hond echter wel iets meer kunnen. Bijvoorbeeld een speeltje in de handen kunnen brengen van de persoon die ze helpen. En commando’s uitvoeren die door vreemden worden gegeven. Apporteren van speeltjes. Het niet erg vinden om in de buurt van een bed of rolstoel te werken.
Nog even wat belangrijke voorwaarden op een rij:
- Je hond is goed opgevoed en heeft een gehoorzaamheidscursus gevolgd bij een hondenschool.
- Je hond valt onder je aansprakelijkheidsverzekering.
- Je hond is volledig ingeënt of getiterd.
- Je hond vindt het leuk om met kinderen en/of volwassenen om te gaan, is gehoorzaam en stressbestendig.
- Hoog risicorassen en kruisingen daarvan zijn niet toegestaan in de opleiding.
- Je hond legt met goed gevolg de gedragstest af en je slaagt zelf voor praktijk en theorie.
- Je vindt het zelf ook leuk om met kinderen en/of met patiënten om te gaan.
Hoe het allemaal begonnen is….
In 1997 is Karen gestart als vrijwilliger bij het Sophia Snuffelcollege. Haar labrador retrievers Tess en Jill zijn getest en vervolgens hebben ze samen met Karen jarenlang op basisscholen in de omgeving gewerkt. Labradors Spirit en Daffy, Australian shepherds Mr. Jones, Spice, Cajun, Blues, Grace, Ross en Holly kwamen er later bij en hebben hun steentje bijgedragen als therapiehond. In 1999 heeft Karen Gesien Broekhuijsen ontmoet. Gesien werkte toen in de zorg. Haar Australian shepherds Bas en Luke werkten met veel plezier op de dagbesteding met verstandelijk gehandicapten. Karen en Gesien hadden o.a. als raakvlak dat het verantwoord inzetten van therapiehonden zo’n enorm mooie bijdrage leverde. Vervolgens hebben ze de opleiding samen verder uitgewerkt en met veel plezier leiden ze sinds 2008 therapiehond teams op. In 2022 is de opleiding geaccrediteerd door het AKR.
Tribute to een aantal van onze eigen Happy Tails therapiehonden:
Spirit, onze geweldige en bijzondere labrador (2001 – 2016)
Holly
Mr. Jones op de basisschool & Mr. Jones met gehandicapte kinderen.
The one and only Mr. Jones (2000 – 2015). Onvoorstelbaar geduldig, braaf, lief, en bij werkelijk ieder kind inzetbaar. Behalve dit geweldige project werkte hij ook veel met bange kinderen (therapie om kinderen minder angstig te maken voor honden) en was hij mijn steun en toeverlaat op basisscholen voor het Hond & Kindproject. Zeer stabiel en sociaal en in iedere situatie inzetbaar. Aan hem heb ik heel veel te danken. En niet alleen ik… ook al die kinderen die door hem niet meer bang zijn of hun angsten onder controle hebben. En de kinderen die door zijn geduld beter zijn gaan lezen. Fotomodel in vele kranten, hondenbladen, mee geweest naar diverse televisie- en radio-uitzendingen. Kortom een fantastisch maatje…. die het werken met mensen vreselijk leuk vond. Een ambassadeur voor dit prachtige project.
Therapiehond Spice (2001 – 2016) en therapiehond Blues (2001 – 2017)