WELKOM OP DE WEBPAGINA VAN DE OPLEIDING THERAPIEHOND BEGELEIDER. 

In November 2023 en maart 2024  gaan we weer van start met level 1 van de opleiding therapiehond begeleider. Deze opleiding bestaat in totaal uit 8 lesdagen (laatste lesdag is o.a. gedragstest, twee dagen voor gepland) en wordt gegeven op de woensdag. Level 2 en 3 worden later aangeboden. Door ons opgeleide therapiehond teams kunnen aan het werk op scholen (lezen met kinderen), met coaches / therapeuten en in zorginstellingen. Onze opleiding is goedgekeurd door het AAI kwaliteitsregister.

Level 1 bestaat uit de volgende modules:

MODULE 1: Inleiding

 • kennismaking
 • introductie DAE/DAA/DAT/DAC
 • mens en dierrelatie
 • fysiologie
 • ethologie
 • theorie basiscompetenties van een therapiehond
 • theorie basiscompetenties van een therapiehonden begeleider
 • basis gehoorzaamheid en gedrag

MODULE 2: Basis en gedragscompetenties 

 • algemeen
 • kennis van signalen en gedrag
 • lezen en interpreteren gedrag hond i.c.m. begeleider
 • praktijk gehoorzaamheid en gedrag herhaling
 • praktijk basiscompetenties van een therapiehond * Onderdelen van de gedragstest worden hierin mee genomen
 • praktijk basiscompetenties van een therapiehonden begeleider * Onderdelen van de gedragstest worden hierin mee genomen
 • presentatie deelnemers analyse eigen hond
 • uitleg zelfstudie en opdracht

MODULE 3: Regelgeving, veiligheid en welzijn

 • risicomanagement
 • hygiëne
 • EHBO
 • regelgevingen
 • uitleg zelfstudie en opdracht * belemmeringen eigen werkveld

MODULE 4: Leerprincipes

 • theorie : leerprincipes
 • praktijklessen: herhaling en uitbreiding
 • uitleg zelfstudie en opdracht

MODULE 5 : Praktijkexamen

 • casus naspelen * leeshond en bezoekhond
 • reflectie met behulp van gemaakt beeldmateriaal tijdens casus
 • voorbereiding op thesis

De gedragstest is onderdeel van de opleiding.

Kosten voor level 1: 1499,00 euro.

Data opleiding 2023/2024 –wo 15 november 2023, 09:30 – 17:00

wo 29 november 2023, 09:30 – 17:00
wo 13 december 2023, 09:30 – 17:00
wo 3 januari 2024, 09:30 – 17:00
wo 17 januari 2024, 09:30 – 17:00
wo 14 februari 2024, 09:30 – 17:00
wo 6 maart 2024, 09:30 – 17:00
wo 13 maart 2024, 09:30 – 17:00
Tevens hebben we een nieuwe opleiding gepland voor 2024 ( inschrijven mogelijk ) 
wo 27 maart 2024, 09:30 – 17:00
wo 24 april 2024, 09:30 – 17:00
wo 22 mei 2024, 09:30 – 17:00
wo 19 juni 2024, 09:30 – 17:00
wo 25 september 2024, 09:30 – 17:00
wo 23 oktober 2024, 09:30 – 17:00
wo 27 november 2024, 09:30 – 17:00
wo 18 december  2024, 09:30 – 17:00

Inschrijven kan via https://happytails.planwise.nl/nl/auth/login, vervolgens de cursus aanschaffen voor de Therapiehonden Opleiding en inplannen op de data van de opleiding. Lukt het niet? Mail dan even met happytails@hetnet.nl.

Honden worden tweejaarlijks opgeroepen voor een hertest. Welzijn van de hond staat bij ons centraal en kennis van hondengedrag is ontzettend belangrijk voor eigenaren die hun hond inzetten als therapiehond. Data voor hertesten volgen. Kosten voor de hertest bedragen 100,00 euro.

 

 

Opleiding Therapiehond Begeleider

Sinds 2008 leidt Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails therapiehonden op voor scholen en zorginstellingen. De opleiding wordt al jarenlang gegeven door docenten Gesien Broekhuijsen en Karen Mulders. Beide tevens gediplomeerd kynologisch instructeur en gedragstherapeut en hulphond trainers. Daarnaast hebben Gesien en Karen zeer veel ervaring in het inzetten van hun honden als therapiehond.

Karen heeft samen met Gesien Broekhuijsen een gedragstest ontwikkeld om honden te testen of ze geschikt zijn voor dit project. Daarnaast hebben ze een lesprogramma om therapeuten / leerkrachten / intern begeleiders / psychologen / ambulant begeleiders / zorgboeren / vrijwilligers met hun therapiehonden voor te bereiden op het bezoeken van scholen, zorgcentra, etc. waarbij de mensen hun hond op een geweldige manier kunnen inzetten om kinderen en volwassenen te helpen met welke vorm van therapie dan ook. Met andere woorden de bezoek- en leeshonden, Animal Assisted Activities en de dierondersteunende therapie,  Animal Assisted Therapy (AAA/AAT).

Happy Tails heeft het team voor Therapiehond uitgebreid met orthopedagoge Maud van den Berg. Maud heeft veel ervaring met therapiehonden en -paarden in de orthopedagogie. Ze werkt daarbij veel met haar eigen therapiehonden Cooper en Ivy, o.a. met kinderen met autisme, gedragsproblemen, etc. Zij kan behandelplannen opstellen en uiteraard inhoudelijk heel erg mooi invulling geven. Ervaringsdeskundige Annemarie ten Brinke van Zorgboerderij Erve Vertier is ook een zeer belangrijke factor bij de ontwikkeling en verbetering van de opleiding. Daarnaast mogen onze cursisten werken met de kinderen en jong volwassenen van Zorgboerderij Erve Vertier.

Een zeer belangrijk onderdeel van de opleiding omvat de gedragstest voor de hond! Wij willen er absoluut voor garant staan, dat de honden die bij ons hun officiële certificaat ontvangen, het werken als therapiehond aan kunnen en, ook niet onbelangrijk, het LEUK vinden. Ze worden allemaal aan een gedragstest onderworpen. Daarvan is een deel met en een deel zonder de eigenaar. Uiteraard breken de testers de test onmiddellijk af als ze merken dat de hond iets niet kan bolwerken. We zullen de hond nooit schaden middels de test. De honden worden getest op een van tevoren aangegeven dag.

Regelmatig komt het voor, dat de hond niet door de gedragstest komt en dat eigenaren tips mee krijgen hoe ze daar aan kunnen werken. Wanneer je hond niet door de gedragstest is gekomen, kan hij/zij na een tijdje voor een hertest komen.

Is de uitslag van de gedragstest positief en heeft de eigenaar een voldoende voor de theorie, dan kunnen ze samen scholen gaan bezoeken, samenwerken met zorginstellingen, fysiotherapeuten, logopedisten, etc. of binnen de eigen praktijk / eigen functie de therapiehond in gaan zetten.

Verder worden de begeleiders bij ons opgeleid, zodat ook zij kunnen inschatten wanneer hun hond stress ervaart. Het werken als therapiehond is niet niets… De begeleiders krijgen zowel theorie als praktijk. Tijdens het praktijkgedeelte worden echte situaties nagebootst, komen diverse kinderen en jong volwassenen om mee te gaan oefenen. Wij hebben een samenwerking met zorgboerderij Erve Vertier. De kinderen/jong volwassenen van Erve Vertier vinden het ontzettend leuk om mee te mogen werken aan de opleiding, dus een hele mooie wisselwerking.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie ontvangen via happytails@hetnet.nl.

 

Dierondersteunende therapie

Honden zijn bovendien prima inzetbaar in revalidatiecentra, zorginstellingen, fysiotherapiepraktijken, bij logopedie, rouwverwerking, psychiatrie, bij kinderen/volwassenen met een hondenfobie, etc. Te denken valt dan aan mensen die bijvoorbeeld een herseninfarct gehad hebben. De honden kunnen de mensen weer helpen met het verbeteren van de spraak (praten met de hond, commando’s geven aan de hond), de motoriek (aaien, speeltjes aannemen, speeltjes gooien), etc. Ook hierbij is aangetoond, dat veel mensen die revalideren gemakkelijker over drempels heen stappen samen met een hond.

En uiteraard is dit niet alleen een geschikt project voor revalidatiecentra, maar ook voor zorgboerderijen, verpleeghuizen, tehuizen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, instellingen met moeilijk opvoedbare kinderen, gevangenissen, etc. Voor dit werk moet de hond echter wel iets meer kunnen. Bijvoorbeeld een speeltje in de handen kunnen brengen van de persoon die ze helpen. En commando’s uitvoeren die door vreemden worden gegeven. Apporteren van speeltjes. Het niet erg vinden om in de buurt van een bed of rolstoel te werken.

 

Nog even wat belangrijke voorwaarden op een rij:

 • Je hond is goed opgevoed en heeft een gehoorzaamheidscursus gevolgd bij een hondenschool.
 • Je hond valt onder je aansprakelijkheidsverzekering.
 • Je hond is volledig ingeënt of getiterd.
 • Je hond vindt het leuk om met kinderen en/of volwassenen om te gaan, is gehoorzaam en stressbestendig.
 • Hoog risicorassen en kruisingen daarvan zijn niet toegestaan in de opleiding.
 • Je hond legt met goed gevolg de gedragstest af en je slaagt zelf voor praktijk en theorie.
 • Je vindt het zelf ook leuk om met kinderen en/of met patiënten om te gaan.

 

Hoe het allemaal begonnen is…. 

In 1997 is Karen gestart als vrijwilliger bij het Sophia Snuffelcollege. Haar labrador retrievers Tess en Jill zijn getest en vervolgens hebben ze samen met Karen jarenlang op basisscholen in de omgeving gewerkt. Labradors Spirit en Daffy, Australian shepherds Mr. Jones, Spice, Cajun, Blues, Grace, Ross en Holly kwamen er later bij en hebben hun steentje bijgedragen als therapiehond. In 1999 heeft Karen Gesien Broekhuijsen ontmoet. Gesien werkte toen in de zorg. Haar Australian shepherds Bas en Luke werkten met veel plezier op de dagbesteding met verstandelijk gehandicapten. Karen en Gesien hadden o.a. als raakvlak dat het verantwoord inzetten van therapiehonden zo’n enorm mooie bijdrage leverde. Vervolgens hebben ze de opleiding samen verder uitgewerkt en met veel plezier leiden ze sinds 2008 therapiehond teams op.

 

Tribute to een aantal van onze eigen Happy Tails therapiehonden:

 

Spirit, onze geweldige en bijzondere labrador (2001 – 2016)

 

 

Holly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mr. Jones op de basisschool & Mr. Jones met gehandicapte kinderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

The one and only Mr. Jones (2000 – 2015). Onvoorstelbaar geduldig, braaf, lief, en bij werkelijk ieder kind inzetbaar. Behalve dit geweldige project werkte hij ook veel met bange kinderen (therapie om kinderen minder angstig te maken voor honden) en was hij mijn steun en toeverlaat op basisscholen voor het Hond & Kindproject. Zeer stabiel en sociaal en in iedere situatie inzetbaar. Aan hem heb ik heel veel te danken. En niet alleen ik… ook al die kinderen die door hem niet meer bang zijn of hun angsten onder controle hebben. En de kinderen die door zijn geduld beter zijn gaan lezen. Fotomodel in vele kranten, hondenbladen, mee geweest naar diverse televisie- en radio-uitzendingen. Kortom een fantastisch maatje…. die het werken met mensen vreselijk leuk vond. Een ambassadeur voor dit prachtige project.

 

 

Therapiehond Spice (2001 – 2016) en therapiehond Blues (2001 – 2017)