Opleidingscentrum Happy Tails geeft sinds 2011 de opleiding tot honden instructeur (kynologisch instructeur). Instromen is in elke module altijd mogelijk. Gediplomeerde instructeurs kunnen zich aansluiten bij de APDT (Association of Pet Dog Trainers).

We hebben de nieuwe data voor de opleiding tot kynologisch instructeur ingepland! Vanwege de enorme toename aan honden in Nederland tijdens de Coronatijd is er een hele grote behoefte aan professionele hondentrainers. We starten op vrijdag 4 november 2022 met module 1 van de opleiding.

Aanmelden kan via https://happytails.planwise.nl/nl/auth/login . Via ons online boekingssysteem Planwise kan de instructeursopleiding geboekt worden. Vol = vol. Bij vragen graag contact opnemen via de e-mail, happytails@hetnet.nl.

 

Data 2022/2023 voor de opleiding tot kynologisch instructeur:

Module 1: Gedrag & Rasgroepen 

 • 4, 5 en 11 november 2022
Module 2: Instructeur Algemeen (Didactiek, Methodiek, Presentatietechnieken, Lesgeven, Leerprincipes, Anatomie, Gezondheid, Natuurgeneeskunde, Voeding)
 • 9 en 10 december 2022
 • 6 en 7 januari 2023
 • 20 en 21 januari 2023
 
Module 3: Van Pup tot Puber, EHBO, Gangwerk
 • 3, 4 en 17 februari 2023
 
Module 4: Shaping, Chaining, Sociale Hond, GG
 • 10 en 11 maart 2023
 
Module 5: Examen (presentaties, theorie-examen, praktijkexamen, wet en regelgeving)
 • 31 maart, 1 en 7 april 2023
Voor meer informatie over de inhoud van de opleiding verwijzen we naar de pagina’s van de modules.
Onze opleiding

Wat maakt onze opleidingen tot hondeninstructeur anders dan de andere opleidingen? Vanuit onze dagelijkse praktijkervaring weten we wat belangrijk is voor instructeurs. We weten ook wat minder belangrijk is. Theorie is belangrijk, maar praktijk en gedrag in levende lijve zien is van essentieel belang. Onze insteek is dus de theorie constant te onderbouwen met praktijk. Filmpjes, live gedrag kijken, zelf doen. We gaan diep op alles in, maar wel begrijpelijk. Bovendien besteden we veel aandacht aan didactiek, methodiek en presentatietechnieken. Alle drie zeer belangrijk bij het lesgeven. Daarin worden cursisten goed begeleid. Daarnaast worden cursisten begeleid door onze coaches, om ervoor te zorgen dat alle deelnemers individueel in hun persoonlijke ontwikkeling begeleid worden om een goede kynologisch instructeur te worden. De opleidingen zijn breed, we zorgen ervoor dat instructeurs een grote rugzak met oplossingen krijgen, zodat ze eigenaren van honden optimaal kunnen voorthelpen.

We werken met een team van docenten met ieder hun specialiteiten. We proberen daardoor de toekomstige instructeur, maar ook instructeurs die reeds lesgeven, veel meer draagvlak te geven. Het beroep kynologisch instructeur wordt vreselijk onderschat. Onterecht! Het is van belang dat de beroepen professioneel beoefend worden, want het opvoeden en socialiseren van puppen en pubers en het sturen van gedrag is van groot belang voor het gezin waar de hond in leeft, maar ook voor de maatschappij. En niet te vergeten voor de hond! Een kynologisch instructeur heeft daar een hele belangrijke taak in.

We geven les in een prettige sfeer, houden de communicatie open en op ons team van docenten kunnen onze cursisten altijd terugvallen. Cursisten worden goed begeleid en we doen ons uiterste best mensen tijdens de cursus te laten “groeien”!

Cursisten mogen aansluiten bij de workshops die we geven, zodat we ze veel praktijkervaring kunnen meegeven. Stageplekken zijn uiteraard ook beschikbaar bij Happy Tails.

Inmiddels hebben we al 18 lichtingen instructeurs uit binnen- en buitenland opgeleid!

 

Docenten

De opleiding bestaat uit meerdere modules en wordt gegeven door de volgende docenten:

 • Marjolein Dankelman-Bongers (Praktijk Loco-Motion). Marjolein is gediplomeerd natuurgeneeskundig therapeut en geeft de vakken anatomie, natuurlijke geneeswijzen, voeding, veel voorkomende problemen bij puppen
 • Gesien Broekhuijsen. Gesien is gediplomeerd kynologisch instructeur en gedragstherapeut. Gesien geeft de vakken didactiek, methodiek, presentatietechnieken en gedrag
 • Brigit de Graaf. Brigit is gediplomeerd kynologisch instructeur en bijna afgestudeerd kynologisch gedragstherapeut. Ze geeft de vakken EHBO, gangwerk en verder alle onderdelen.
 • Hans von Piekartz. Hans is hogere Veiligheidskundige en deskundige op het gebied van regelgeving en wetten. Hans geeft de vakken wet- en regelgeving & hoe start ik een eigen hondenschool
 • Karen Mulders. Karen is gediplomeerd kynologisch instructeur, kynologisch gedragstherapeut en eigenaar van Hondenschool en Opleidingscentrum Happy Tails. Karen geeft de vakken  gedrag, didactiek, presentatietechnieken, coaching, lesgeven, etc.

 

Kosten

De kosten bedragen 2499 euro bij betaling ineens. Per module bedragen de kosten:

Module 1: Gedrag (3 dagen): 450 euro

Module 2: Instructeur Algemeen (didactiek, methodiek, presentatietechnieken, leerprincipes, etc. (6 dagen): 999,95 euro

Module 3: Van pup tot puber (3 dagen): 450 euro

Module 4: Shaping, Chaining en aanleren oefeningen landelijk gg (2 dagen): 315 euro

Module 5: Examenweekend (3 dagen): 400 euro

 

Opgave

Opgave kan online via ons plansysteem planwise. Even een account aanmaken, klikken op strippenkaart en zoeken op opleiding kynologisch instructeur.

 

Stage-uren

Verplicht aantal stage-uren: 80 uren in totaal. Happy Tails biedt uiteraard stage mogelijkheden voor cursisten. Verder helpen we met stage plekken elders.

 

Hulphond instructeur / dog frisbee instructeur

Voor zowel hulphond instructeur als dogfrisbee instructeur is het noodzakelijk om de instructeursopleiding volledig te volgen. Je kunt dus alleen examen doen indien je de instructeursopleiding met goed gevolg hebt afgerond. Waarom? Niemand hoort op het veld les te geven zonder voldoende kennis van gedrag, leerprincipes, etc. Echter, de opleiding is wel toegankelijk voor anderen. Je kunt dan alleen geen examen doen. Dus voor een verdieping in de frisbee is deze opleiding wel te volgen. Uiteraard is een instructeursdiploma van een ander erkend opleidingscentrum ook voldoende.

 

Gedragstherapie

Asielhonden, honden uit het buitenland, herplaatsers en honden met gedragsproblemen dienen in eerste instantie door een gediplomeerd gedragstherapeut begeleid te worden. Dit valt niet onder de instructeursopleiding. Hiervoor is een veel diepere kennis noodzakelijk.

 

Informatie

Voor vragen of meer informatie kun je ons altijd mailen of bellen (happytails@hetnet.nl of 06 19760284