In Geen categorie
Even een update over de bange Australian shepherd pup. Onderstaande foto is van woensdagavond. Daar at ze voer uit de hand, staart heel laag en bewoog de hand van de eigenaar dan was ze weer weg. Vrijdagavond tijdens de therapiesessie ging het al weer veel beter. Gisteren kreeg ik filmpjes van de eigenaren dat ze kwam als ze haar riepen en ze loopt inmiddels rustig met een slappe lijn mee in de tuin. Van maandag t/m zaterdag hebben we megasprongen gemaakt. Zo ontzettend fijn😀 Chapeau voor de eigenaren. Echt megaknap!
Heel veel eigenaren met een angstige pup, puber of volwassen hond laten de hond eerst “wennen” thuis. Prima natuurlijk, maar vanaf dag 1 begeleiding zoeken is zo verschrikkelijk belangrijk. Alleen met liefde en geduld kom je er niet🙃 Wij willen de honden het liefst zo snel mogelijk op les. Deze honden zetten we uiteraard niet meteen in een groep. We bouwen heel rustig op, coachen de eigenaar en zorgen dat de hond zich veilig voelt. Je lost dit niet in een paar lessen op, dus eigenaren moeten zich realiseren dat ze moeten investeren in tijd, energie en vooral…. geduld. De hond geeft wel aan als het tijd is voor een volgende stap.

Een gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut weet welke therapiemethodes er ingezet moeten worden en kan dit gedrag begeleiden. Een slecht gesocialiseerde hond met angst zal nooit een goed gesocialiseerde hond worden, maar door het inzetten van gedragstherapie kunnen we vaak een heel eind komen. In Nederland hebben we veel goed geschoolde kynologisch gedragstherapeuten. Er zijn hondenscholen die samenwerken met gedragstherapeuten of waar een therapeut werkt. Heb je een bange hond uit het buitenland of een slecht gesocialiseerde pup/puber, schakel dan zo snel mogelijk gespecialiseerde hulp in.
De meest gemaakte fout bij bange honden is dat mensen meegaan in het bange gedrag van de hond. Ze willen de hond aaien (veel bange honden willen helemaal niet geaaid worden) en eigenaren maken het vaak beladen en groter dan het is. Als je hond bang is, is dat vreselijk om te zien en je voelt je vaak machteloos. Coaching door een therapeut is daarom van belang😀 Een therapeut kijkt o.a. mee naar gedrag, impact van therapie op gedrag, maakt een plan van aanpak en coacht de eigenaren.
Kynologisch instructeur en kynologisch gedragstherapeut zijn vrije beroepen. Met andere woorden: iedereen mag zich kynologisch instructeur of gedragstherapeut noemen. Terwijl het de bedoeling is dat je een gedegen opleiding volgt. De opleiding kynologisch gedragstherapeut duurt over het algemeen minimaal 2 jaar en is een post HBO-opleiding. Vraag daarom altijd naar diploma’s en bijscholingen. Vragen hierover? Dan kun je ons altijd mailen, happytails@hetnet.nl.
Het allermooiste is natuurlijk dat je voorkomt dat je een slecht gesocialiseerde pup aanschaft. Op onze website staan tips voor zowel fokkers als voor mensen die een hond willen aanschaffen 🐾

Leave a Comment