In Geen categorie
Vrijdag en zondag hebben we Aussie Opvoeddag deel 1 en 2 gegeven, speciaal voor eigenaren met Australian shepherds en kruising Aussies. Vrijdagochtend hebben we gewerkt aan een goede basis: hoe begeleid je Aussie gedrag, hoe communiceer je, hoe beloon je, hoe time je, hoe buig je gedrag om, hoe begrens je, etc. Vrijdagmiddag hebben we gewerkt aan het kunnen negeren van alles op wielen, de poezen, het paard, andere honden, etc. Praktijk en theorie hebben we afgewisseld.

Zondagochtend hebben we een stukje herhaling en vervolgens uitbreiding gedaan van Opvoeddag 1. Lopen aan de lijn zonder trekken in het bos, passeren in het bos, hoe begeleid je je hond wanneer er een jogger of een hond aan komt (die kwamen langs, dus meteen een goede praktijkoefening), hoe begeleid je je hond bij de dierenarts, welke handelingen kun je doen om je hond goed voor te bereiden op een dierenartsbezoek, hoe begeleid je je hond wanneer kinderen op straat aan het voetballen zijn, uiteraard allemaal in de praktijk.
Toen was het tijd om in de huid te kruipen van je hond. Clickeren op elkaar. Met allemaal verschillende opdrachten die Amy en ik bedacht hebben, moesten de mensen elkaar clickeren. Altijd weer lachen, gieren, brullen. En de reacties zijn dan zo mooi: “Ooo, werkt dat zo!” En: “Dat is moeilijk voor de hond!” Aussie Opvoeddag deel 1 geef ik altijd een clickerdemo met Wish om het nut van een goed beloningssignaal en de operante conditionering te laten zien. Dag 2 mogen de mensen het zelf ervaren. Veel lachende gezichten, heerlijk! Daarna lekker geluncht, en na de pauze een stuk theorie met veel videomateriaal over hondengedrag. Want de regen kwam even met bakken uit de hemel. Stress- en alarmsignalen, kalmeringssignalen, afstandsvergrotende signalen, wat is wel en wat is niet leuk spel tussen honden onderling, etc. Daarna hebben we de honden er weer bij gepakt en heeft Amy von Piekartz samen met Hazel trucjes voorgedaan en uitgelegd, zodat de mensen het meteen in de praktijk konden oefenen. Zo gaaf om alle honden vol overgave te zien werken.
Na de trucjes hadden de honden weer rust en was het tijd voor…. FRISBEE! Met Ross heeft Amy de eerste stappen in het aanleren van frisbee laten zien. En natuurlijk moest er een show gegeven worden. Eerst met onze oude Ross van 11 jaar, daarna met Ross’ dochters Wish en Hazel. Super gaaf!
Voordat je gaat frisbeeën met je hond moet je leren gooien, plaatsen, timen en communiceren met je hond. Dus tijd voor gooitraining en frisbeespelletjes. Op twee velden hebben Amy en ik vervolgens honden en eigenaren individueel begeleid en ze vonden het allemaal super leuk. Doorverwezen naar frisbeeclubs in Nederland in de provincie waar de mensen wonen🥏🥏🥏.
Na de frisbee hebben we nog even gekeken naar de communicatie tussen honden onderling. Een teefje liet volgens de eigenaar vreemd gedrag zien. Dus we hebben haar losgelaten met Beacon, onze supervriendelijke, fantastisch communicerende Aussieman. Miley liet enorme stress zien, wat Beacon prachtig omboog naar kalmerende signalen. Veel gedrag uit kunnen leggen, uiteindelijk was Miley best ontspannen en ik was trots op mijn mooie vent❤️ Daarna hebben we de dag afgerond, nog heel veel vragen beantwoord en afscheid genomen van een super leuke groep mensen en honden die hard gewerkt hebben, lol gehad hebben en, niet onbelangrijk, enorme vooruitgang hebben geboekt in hun communicatie met hun hond en begeleiding van gedrag. Genoten!

Leave a Comment