In Geen categorie
De afgelopen tijd was het bijzonder druk. We hebben 3 workshops vuurwerk theorie en praktijk gegeven, de opleiding kynologisch instructeur en de opleiding therapiehond begeleider zijn weer van start gegaan, de Aussie Opvoeddagen, workshops reactieve hond, de bootcampweek gedrag, drie lezingen tijdens de landelijke therapiehonddag, alle “gewone” lessen, de hulphondlessen, reactieve hondlessen, jachtlessen, theorielessen, funlessen, agility en dog frisbee, kortom heel veel verschillende Happy Tails activiteiten samen met mijn fantastische collega’s.

Verder heb ik een record aantal gedragsconsulten gedaan en mijn collega’s een record aantal privélessen gegeven. Zowel live op de hondenschool als online als bij de mensen thuis, afhankelijk van het probleem. De gedragsconsulten varieerden o.a. van verlatingsangst, angst voor vuurwerk en andere harde geluiden, geen andere mensen in huis kunnen ontvangen, jagen van de eigen kat, maar vooral veel bijtincidenten. Bijtincidenten richting andere honden, binnen de eigen roedel, richting kinderen, richting volwassenen. Buiten het eigen gezin, maar ook binnen het eigen gezin. Met matige verwonding en helaas ook met ernstige verwonding. Veelal ging het om resource guarding, het verdedigen van bronnen en het niet tijdig herkennen van dit gedrag. Incidenten die veel impact hebben op de eigenaren en op de honden. Een jonge hond hebben we bij grote uitzondering tijdelijk opgevangen vanwege de ernst van de verwonding binnen het eigen gezin. Voor deze hond heb ik samen met een collega gedragstherapeut een euthanasie-advies moeten geven, nadat hij een gedragstest heeft ondergaan en gecontroleerd is door de dierenarts. Hij is in het bijzijn van zijn eigenaren, een collega gedragstherapeut en mij rustig ingeslapen vanwege de ernstige verwondingen die hij gemaakt heeft en de grote kans op herhaling. Gelukkig hoeven we deze adviezen zelden te geven en ze hakken er behoorlijk in.
Mijn grote wens voor het komende jaar / de komende jaren is, dat mensen beter de communicatie van honden leren herkennen. Ik merk tijdens de consulten en de workshops dat veel eigenaren niet geleerd hebben hoe ze deze signalen kunnen herkennen en, niet onbelangrijk, wat ze ermee moeten doen. Stress signalen, alarmsignalen, afstand vergrotende en afstand verkleinende signalen zijn allemaal ongelofelijk belangrijk om te herkennen. Middels onze workshops, lessen, theorielessen en opleidingen hopen we eigenaren van honden te leren om de signalen van de honden veel sneller te herkennen en er wat mee te doen. Dat voorkomt bijtincidenten en spanning bij honden.
Verder merken we steeds weer, dat mensen denken dat ze zich verdiept hebben in een bepaald ras, maar dat ze toch voor grote verrassingen komen te staan wanneer hun hond zijn/haar aangeboren en ras specifieke talenten laat zien. Door nog meer voorlichting en overdracht van kennis hopen we eigenaren meer inzicht te geven in de ontwikkeling van het gedrag van hun hond en hoe ze dat kunnen begeleiden.
De komende week zijn we, op een paar consulten en privélessen na, gesloten en starten we weer op 2 januari.
Team Hondenschool Happy Tails (Nadine, Kelly, Amy, Hans, Marga en niet te vergeten onze geweldige manager Sanne), team Opleidingscentrum Happy Tails (Maud, Annemarie, Marjolein, Hans, Kelly, Amy en Sanne), team Hulphond (Marga) onwijs bedankt voor het afgelopen jaar. Zo trots op wat we doen, zo trots op en blij met jullie allemaal! Wat hebben we een ongelofelijk mooi en dankbaar beroep❤

Leave a Comment