In Geen categorie
Als we werken aan gedrag bij honden, moeten we altijd eerst aan de slag met het zoeken naar de motivatiefactoren voor bepaald gedrag.
Een belangrijke motivatiefactor voor reactiviteit en agressie kan een lichamelijke oorzaak zijn. Als een hond ergens last van heeft, kan de hond daardoor gaan uitvallen of agressie gaan inzetten. Dat kan hormonaal (bijv. testosteron, oestrogeen) zijn, maar lichamelijk ongemak kan tevens een oorzaak zijn. Even wat recente voorbeelden uit onze praktijk betreffende lichamelijk ongemak:
Tijdens de workshop reactieve hond een paar weken geleden hadden we een Oud Duitse herder die uitviel naar honden. We zagen dat deze hond niet lekker liep. Hij was vooral heel stijf in de rug en zijn gangwerk was afwijkend. We hebben aan begeleiding van het gedrag gewerkt, maar we hebben de hond ook doorverwezen naar de dierenarts. We kregen teruggekoppeld van de eigenaren, dat de dierenarts ze weer doorverwezen had naar de specialist. De ruggenwervels waren vergroeid, de heupen waren niet goed en de hond had verdikkingen in de poten. Dus pijn en lichamelijk ongemak was hier de grootste oorzaak van het uitvalgedrag.

Tijdens dezelfde workshop kwam er een MAS (Miniature American Shepherd) met zeer afwijkend gangwerk en gedrag. We hebben buiten naar zijn gangwerk en gedrag gekeken en waren er al snel over uit dat er neurologisch iets niet klopte. Deze mensen waren al bij de dierenarts en de dierfysio geweest maar daar waren geen afwijkingen geconstateerd. Mensen zien hun hond dagelijks, dus het is echt moeilijk voor eigenaren om afwijkingen die erin sluipen te herkennen. We kregen recent teruggekoppeld dat de hond NAD heeft (Neuroaxonal Dystrophy, een erfelijke neurologische afwijking die bij de MAS voorkomt). Ook deze MAS viel uit naar andere honden en mensen, waarvoor ze naar de workshop kwamen; begeleiding van gedrag is dan uiteraard ook van belang.
Op gedragsspreekuur kwam een hele vocale Aussie. Geprikkeld door het minste of geringste. De eigenaar had al ontzettend veel geprobeerd qua gedragsbegeleiding, dierenarts, fysiotherapie, acupunctuur, etc. De hond heeft een extra ruggenwervel met wat botwoekeringen. Daar kan lichamelijk ongemak ontstaan, zeker als er sprake is van neurologische uitstraling. Echter, het gedrag van deze hond strookt daar niet helemaal bij. Dus we moeten verder gaan uitpluizen waarom de hond het gedrag laat zien en wat we kunnen doen om hem te helpen. Ik heb er ideeën over, maar daarvan is niets bekend binnen de Nederlandse wetenschap. In de tussentijd begeleiden we het gedrag en zoeken we naar mogelijkheden om het lichamelijke ongemak van de hond te verhelpen.
Soms is het heel simpel, soms een enorm zoekplaatje. Goed kijken naar gangwerk, naar plaatsing van de poten, kijken naar de belasting, de balans, coördinatie, etc. is een super belangrijk onderdeel van ons werk als kynologisch gedragstherapeut. En daarbij samenwerking met dierfysio’s, osteopaten, cranio sacraal therapeuten, dierenartsen, orthomanueel therapeuten, homeopathische dierenartsen, natuurgeneeskundig therapeuten, etc.🐾

Leave a Comment