In Geen categorie
Brigit de Graaf en Karen zijn net terug uit Florida, USA. Reden? Bijscholing! Waar? Association of Professional Dog Trainers in Daytona Beach.
Dag 1 van de APDT Conference hadden Brigit en ik een hele dag workshop in het dierenasiel in Daytona. 170 honden in het asiel, veelal pitbulls. We hadden les van Kristina Spaulding en Irith Bloom, twee zeer bevlogen docenten met heel veel titels achter hun naam. De workshop ging met name over verrijking, stress, meer controle geven aan de hond door het geven van keuzes, kijken naar signalen en de lichamelijke negatieve effecten van stress. Wij mochten met een pitbull werken en later met een hound.
Woensdagochtend ging de opening keynote over authenticiteit en marketing. Vervolgens hadden we een lezing van Irith Bloom en Kristina Spaulding over keuzes en stresslevels en ’s middags Grisha Stewart over o.a. BAT 3.0 Altijd een feest om Grisha’s lezingen bij te wonen.
Donderdagochtend hadden we een wetenschappelijke lezing over het verschil tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid binnen de hondentraining. Vervolgens Kiki Yablon over loose leash training en daarna lunch met Jim Crosby, een man die in de staat Florida met de meest gevaarlijke honden werkt.
’s Middags hadden we een lezing waar we erg naar uitkeken. Professor of biology Tim Lewis en agressiespecialist Michael Shikashio op één podium. Tim voor het neuroscience deel en Michael voor het gedragsdeel. Ontzettend interessant en fantastisch om naar te luisteren. Wij benoemen bij Happy Tails dagelijks dat een strakke lijn altijd verergering van gedrag geeft. Tim en Michael benoemden dit nog een stukje mooier en duidelijker. Een strakke lijn zorgt ervoor dat de hond geen keuzes heeft, want hij kan niet weg. Dus kiest de hond dan vaak voor aanval. Ze hadden fantastisch filmmateriaal wat weer door Michael ethologisch uitgelegd werd en door Tim wat er allemaal in lichaam en hersenen gebeurt. De laatste lezing van donderdag ging over multidog households.
Vrijdag was de laatste dag van de conferentie. De dag startte met een interessante lezing over de nieuwste inzichten m.b.t. verlatingsangst van de specialist op dat gebied, Malena De Martini. Daarna gespecialiseerd dierenarts Amy Pike over het effect van voeding op gedragsproblemen. Ook zeer interessant. In de pauze hebben we uitgebreid met Grisha Stewart gepraat over toepassing van BAT in de Nederlandse praktijk, heeft Grisha ons wegwijs gemaakt in het splinternieuwe BAT 3.0 riemgebruik, mocht Brigit tijdens de demonstratie een uitvallende Australian shepherd nabootsen, kortom super gaaf.
Michael Shikashio was de spreker tijdens de closing keynote van #APDT2022. Hij nam ons mee op zijn journey van beginnend hondentrainer naar zijn mooie bedrijf https://aggressivedog.com/. Zijn journey lijkt heel erg op mijn (Karen) journey in de hondenwereld, dus dat raakte me al. Hij liet o.a. een filmpje zien waarom we hondentrainer/gedragstherapeut zijn geworden. Niet omdat we zo graag met honden knuffelen, maar omdat we het leven van hond en eigenaar beter willen maken. Hij eindigde met een filmpje waardoor minstens de helft van de zaal de zakdoeken tevoorschijn moest halen. Wat een presentatie, wat heeft hij onze hondenbusiness goed in beeld gebracht met alles waar we tegenaan lopen.
#APDT2022 was geweldig, fantastische sprekers, top georganiseerd, gezellig. Veel geleerd, nieuwe ideeën, krakende hersenen, nieuwe inspiratie. Leuke mensen ontmoet, mooie contacten opgedaan. Veel kunnen sparren met collega instructeur/gedragstherapeut/vriendin Brigit de Graaf. Nu terug naar het normale werkende leven en nieuwe dingen implementeren in onze lessen en opleidingen. Werk aan de winkel!

Leave a Comment