In Geen categorie
Afgelopen vrijdag hebben we de leuke, leerzame workshop reactieve hond gegeven. Met Australian shepherds, een cockapoo, een labrador, een rottweiler, een Oud Duitse herder, een bolonka zwetna en een buitenlandse kruising.
We zijn de ochtend gestart met een vragenrondje: waar loop je tegenaan en waar wil je aan werken? En toen barstten de vragen los. Najagen van alles wat wielen heeft, uitvallen aan de lijn, enorm trekken aan de lijn, niet bereikbaar zijn, angst voor kinderen, happen naar mensen, bijten in de armen en benen van de eigenaren bij frustratie, najagen van katten, bijten in de hakken van de paarden, geen rust kunnen vinden, alles aanblaffen, niet luisteren als ze onaangelijnd zijn, etc. Kortom mooie taak voor ons.
Op de parkeerplaats hadden we al gezien dat alle honden trokken aan de riem. Dus daar zijn we de praktijk maar mee begonnen. Zonder hond, met elkaar. Riemgebruik, timing, materiaal. Voelen en ervaren. Heerlijk! De kwartjes vallen dan heel snel bij de mensen, maar zo gauw er weer een hond aan de lijn zit is het zoveel moeilijker. Verder hebben we het gehad over verwachtingen van eigenaren, verantwoordelijkheid en management van gedrag. En de motivatie van een hond, waarom doet de hond wat hij doet, stukje erfelijke aanleg, rastypisch gedrag, trauma’s, conditionering, etc. En natuurlijk grenzen stellen, communicatie, inzicht in gedrag en leren van honden, met filmmateriaal oefenen op gedragsherkenning, hoe los je het op als er een onaangelijnde hond aan komt, of als mensen te dichtbij komen; de dag is altijd te kort.

We hadden een mevrouw die bang was voor grote honden, waardoor haar hondje in het dagelijks leven meer ging uitvallen. Deze mevrouw hebben we samen met haar hond veilig op ons tussenstuk gezet. Uiteindelijk werkte ze in de groep, grote stappen gemaakt op 1 dag en zo mooi om te zien hoeveel verschil het maakt als de eigenaar de hond begeleidt in plaats van in de stress schiet.
De praktijk hebben we afgewisseld met theorie en in het middagdeel kwamen joggers, rennende en gillende kinderen, een voetballende jongen, een brommer, winkelwagen, vreemde mensen, poes Peanut, de pony’s, de schapen, de zitmaaier, etc. op het veld. Klotsende oksels voor de mensen, hard werken aan timing en ombuigen van gedrag. Maar uiteindelijk… ging het hartstikke goed en zijn de mensen met een bak aan bagage naar huis gegaan. Nu thuis en op straat toepassen.
Op 20 november geven we de volgende workshop Reactieve Hond. Meedoen? Opgave kan via https://www.happytails.nl/workshop-reactieve-hond/.

Leave a Comment