In Geen categorie


De afgelopen maanden hebben we veel workshops gegeven. We, dat zijn mijn fantastische collega instructeurs en ik. We hebben veel lekker ondeugende Aussies en kruising Aussies gezien en veel reactieve honden. Niet alleen Aussies, maar ook Amstaffs, Duitse herders, witte herders, Mechelse herders, border collies, briards, cane corso’s, Chebo’s, etc. Soms was het gedrag eenvoudig op te lossen, en soms was het echt heel erg pittig. We hebben een paar hele jonge honden gezien in de workshops, die nu al behoorlijk heftig gedrag lieten zien. En jammer genoeg geen handvatten hebben gekregen tijdens hun cursussen. Vooral het begrenzen hebben veel mensen niet geleerd. Je hond vertellen wat wel en wat niet mag. Met een goede timing en duidelijkheid. Heel simpel. Leerprincipes die niet goed toegepast worden, uitgelegd worden.
We geven iedere dinsdagavond de reactieve hondenles. Afgelopen dinsdag hadden we een nieuwe Aussie en een border collie. De Aussiemensen waren bij een hondenschool geweest waar met de slipketting gewerkt moest worden en waar alleen beloond werd met een voertje. De mensen vertelden me dat de hond best goed luisterde. Zit en af deed de hond prima. Toen ik vroeg hoe de hond zich gedroeg op straat, aan de lijn, hoe beheerst de hond was, etc. konden ze me vertellen dat dat nu juist allemaal niet goed ging. De border collie mensen waren bij een hondenschool geweest waar niet begrenst mocht worden. Met hele eenvoudige, duidelijke handvaten en goede uitleg van de leerprincipes waren deze mensen na 1 les al een heel stuk verder en zag je de kwartjes vallen bij de honden. Als je alleen beloont met voer en niet met een beloningssignaal, is je timing eigenlijk altijd te laat, dus heeft je hond niet het leermoment dat je wilt. En een hond die zelfbelonend gedrag laat zien en daarin niet begrensd wordt en waarbij geen vervangend gedrag aangeleerd wordt, zoals het najagen van auto’s en uitvallen naar honden, wordt het gedrag altijd versterkt. De border collie was ontzettend onzeker geworden door de onduidelijke begeleiding van de eigenaren. Nadat we de hond duidelijkheid hebben gegeven, zag je de hond ontspannen.
Instructeurs en gedragstherapeuten zijn van harte welkom om de workshops te komen volgen, ook zonder hond. We delen als opleidingscentrum heel graag onze kennis, zodat honden met reactief gedrag, met onzeker of angstgedrag beter en sneller geholpen kunnen worden. Momenteel zijn er veel hondenscholen waarbij alleen positief getraind mag worden. Een waarschuwingssignaal en straf, zoals een time-out, mogen daar niet ingezet worden. Er is echter een heel groot verschil tussen het aanleren van kunstjes zoals de zit, de af, de volgen, de blijven, etc. en het opvoeden en begeleiden van gedrag. Kinderen moeten begeleid worden in hun opvoeding en gedrag. Daar horen grenzen bij. Pups, jonge honden en pubers moeten opgevoed worden. Daar horen grenzen bij. Bij mij in de werpkist liggen momenteel 9 puppen van 4,5 week oud. Met een mama die zeer duidelijk en kordaat begrenst. Dat hoort erbij, daar krijg je stabiele honden van die weten waar ze aan toe zijn.
Interesse? Mail naar Happytails@hetnet.nl voor meer informatie.

Leave a Comment