In Geen categorie

Een paar weken geleden deelden we een filmpje van twee rescue honden uit het buitenland die samen aan het spelen waren op de dinsdagavond het laatste uur. We hebben momenteel een echte “heldengroep” op dat uur. Een hele groep met gevoelige honden met o.a. angst voor mensen, kinderen, geluidenprikkels en visuele prikkels. En een hond die niet aan de riem wilde lopen. Deze honden maken enorme vorderingen. En niet alleen de honden, ook de eigenaren.
Nu wordt er vaak gezegd dat lesgeven in een groep van angstige honden niet handig is. Maar dat is helemaal afhankelijk van hoe je je les opbouwt, indeelt en wat je de honden aanleert. Onder de fight/fligh/freeze blijven, vertrouwen geven, handvatten geven aan de hond waardoor stressregulatie veel makkelijker gaat en eigenaren leren om hun angstige hond te helpen. Sommige honden ondersteunen we, behalve dat we gedragstherapie inzetten, met reguliere gedragsmedicatie, uiteraard voorgeschreven door de dierenarts en in overleg met de eigenaar. En sommige honden ondersteunen we met natuurgeneeskunde of cranio sacraal therapie via natuurgeneeskundig therapeut Marjolein Dankelman-Bongers. Hoe dan ook, we gaan ervoor dat we hond en eigenaar stressvrij en met eenvoudige handvatten door het leven laten gaan.
Een gedragsconsult kost al gauw tussen de 100 en de 150 euro. Dan krijg je een uitgewerkt advies, maar coaching van de eigenaren is zo ongelofelijk belangrijk. En de prikkels gedoseerd aanbieden idem. Op de hondenschool kun je deze prikkels zo mooi opbouwen en wekelijks de eigenaren coachen en bijsturen. De kosten voor de eigenaren liggen dan een heel stuk lager. Les krijgen in ons extra begeleidingsuur kost 105 euro voor 4 praktijklessen van een uur en een theorieles van 3.5 uur. Dat is een groot verschil met privélessen. Echter, als instructeur / gedragstherapeut is les geven aan een heldengroep wel een hele grote en verantwoordelijke uitdaging.

Leave a Comment