Voor de ontwikkeling van een jonge hond op motorisch, sociaal emotioneel en cognitief gebied is het van belang om met de hond naar een goede puppycursus (peuterspeelzaal en kleuterschool), basiscursus (basisschool) en vervolgcursus (voortgezet onderwijs) te gaan. Jonge honden verschillen daarin niet veel van kinderen. Ze maken dezelfde belangrijke levensfases door, weliswaar veel sneller dan bij kinderen, maar toch.
De puppytijd is een super belangrijke tijd voor de ontwikkeling van de pup. Met name de leeftijd van 4 tot en met 12 weken is cruciaal voor het socialisatieproces. Socialisatie betekent het leren omgaan met mensen en dieren waar je een relatie mee hebt.
Nog steeds worden veel puppen aangeschaft uit schuren, uit het buitenland, van broodfokkers. Deze vermeerderaars doen meestal helemaal niets aan socialisatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen, dat er blijvende schade aan de hersenen ontstaat door onvoldoende socialisatie. Hoeveel schade, dat is per individu verschillend en dat kun je als een pup jong is ook nog niet vaststellen. Dagelijks zien wij op de hondenschool puppen, jonge honden en volwassen honden die onvoldoende gesocialiseerd zijn. Aan ons de taak om de schade te beperken en de jonge honden dat aan te bieden wat nodig is om toch zoveel mogelijk uit te groeien tot een stabiele, sociale hond. En de eigenaren te begeleiden.
Gelukkig kiezen veel mensen ervoor, om een vervolgcursus te volgen met hun hond. Zeer belangrijk, want de jonge honden gaan een hele lastige leeftijd in, namelijk de puberteit. In deze puberteit worden teefjes voor het eerst loops en dan die reuen… Hun testosteron kan tot 7 x hoger worden dan normaalEen hele uitdaging om dat in goede banen te leiden.
In al die verschillende levensfases gebeurt er van alles met de hersenen, de verschillende hormonen en de motorische ontwikkeling van de hond. Het is fijn als je daar professionele hulp bij krijgt. Net als dat een kind goed onderwijs krijgt. Bij goed onderwijs hoort ook bijsturing van gedrag.
Gisterochtend kwam ik terug van het wandelen met mijn honden. Op het veld werd les gegeven. Aan het einde van de les mogen de honden bij ons meestal even samen spelen. We kijken naar spelgedrag, grootte en of een hond op spel zit te wachten of niet. We splitsen indien nodig. In deze groep liep een Aussiedame. Ze was een tijdje lang enorm gevoelig. Schrok van geluiden, schrok van van alles nog wat. De eigenaar is gewoon lekker blijven komen, we hebben ze zo goed mogelijk begeleid en ze is uitgegroeid tot een heerlijke stabiele leuke Aussiedame. Want ook die gevoeligheid hoort bij levensfases. Begeleid je dat niet goed, kan een hond in die angst of gevoeligheid blijven hangen. In die groep liep ook een Weimaraner. Een ongelofelijke ondeugd als pup, en hij werd nog veel ondeugender toen hij puber werd. Ondeugend naar andere honden toe, best een grote mond. Het gedrag hebben we begeleid, de eigenaar weet nu goed hoe ze hem moet begeleiden en gisteren zag ik hem heerlijk ontspannen spelen. En er liep een Duitse staande draadhaar in. Een hond die in zijn puberteit van alles ging verdedigen en een dikke boef werd naar andere honden. Ook deze mevrouw is wekelijks blijven komen en inmiddels speelt hij weer op een leuke manier, gedraagt hij zich super netjes. Ondanks alle punthoofden die deze mensen hebben gehad, zijn ze blijven trainen oftewel zeer gemotiveerd gebleven in het begeleiden van het gedrag en de honden goed onderwijs laten volgen. Ik ben dan trots en blij met wat we doen en ongelofelijk trots op deze eigenaren die regelmatig met een punthoofd hebben gestaan of moedeloos waren vanwege de onzekerheid die de hond liet zien.
Moraal van het verhaal: zoek een goede hondenschool. Met gediplomeerde instructeurs die nagedacht hebben over de ontwikkeling van honden. Met een weldoordacht pup- en puberprogramma. Net als op de kleuterschool, in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Daar gebruiken ze ook wetenschappelijk onderbouwde lesprogramma’s. Stop niet te snel met lessen. Denk aan de belangrijke ontwikkeling van je hond. Dat kan maar 1 keer. Dus puppycursus, basiscursus en vervolgonderwijs is super belangrijk voor iedere hond, ongeacht het ras Een goede hondenschool kun je o.a. herkennen aan gediplomeerde instructeurs die zichzelf ook regelmatig bijscholen.