In Geen categorie
De week van Karen; klein verslagje van mijn afgelopen werkweek als instructeur en gedragstherapeut.
Afgelopen maandagavond ben ik bij een samengesteld gezin met 5 kinderen geweest. Ze hebben een Berner Sennen van inmiddels 4 jaar. Sinds eind 2023 wonen ze allemaal in 1 huis. De Berner Sennen had ik met zijn baasje op gedragsconsult gehad (die doe ik meestal op de hondenschool omdat ik daar alles heb en het me enorm veel tijd scheelt). Er waren meerdere bijtincidenten geweest richting de kinderen. Dus… na het consult op de hondenschool toch een afspraak thuis gemaakt met alle kinderen erbij. Uitleg gegeven over wanneer de hond wel en niet geaaid wil worden, hoe je kunt aaien met wederzijds respect en wederzijdse toestemming, over communicatie met de hond, filmpjes laten zien, veilige oplossingen bedacht voor als er bezoekers komen en nogmaals gekeken naar gangwerk, want hij liep allesbehalve lekker. Nogmaals doorverwezen naar de dierenarts voor foto’s (1e keer kon de dierenarts niets vinden) en naar de osteopaat voor de rest. En ze komen op les, want de immense Berner trekt heel hard aan de lijn🤭
Dinsdag had ik een jong hondje uit Roemenië met uitvalgedrag naar honden voor een gedragsconsult. Een super knap, leuk, lief maar ook onzeker hondje. Van asiel naar asiel naar tijdelijke opvang, geen idee wat ze allemaal meegemaakt heeft. Dat maakt het altijd lastiger, dat je niets over de achtergrond weet. Maar ook deze mensen en rescuehondje goed kunnen helpen, ze hebben de instroomles en de eerste groepsles al gehad en ik zag videobeelden van mijn collega’s dat ze al heerlijk had gespeeld met andere honden in de groep.
Dinsdagavond start ik samen met Marga altijd met het hulphondenuur. Vorige week waren we op locatietraining in Ommen, deze week op de hondenschool. Thema kleed/rust/plaats sturen/deurbel -> plaats/hulphond mee, plaats mee. Om 7 uur een heerlijke pubergroep, om 8 uur de G & G groep waar ik me altijd heerlijk kan uitleven met nieuwe oefeningen, operante conditionering (honden zelf laten nadenken) en ik van alles en nog wat kan uitproberen voor inspiratie. Een grote groep enthousiaste mensen en veel variatie in hondenrassen. Het laatste uur op dinsdagavond is een gevorderd uur met een aantal honden die uit reactief komen en/of meer gedragsbegeleiding nodig hebben. Onzekere honden, uitvallende honden, bijtincidenten binnen het gezin, bijtincidenten tussen honden onderling in het gezin, etc. Zo mooi om de vorderingen te zien en oefeningen aan te bieden waar ze wat aan hebben in het dagelijks leven.
Woensdag ochtend moest ik naar Steenwijk om een eigenaar met een Oud Duitse herder te begeleiden. Druk, moeite aan de lijn met andere honden, trekken aan de lijn, staartjagen. Ook weer samen oplossingen bedacht die werken voor hond EN eigenaar.

Woensdagmiddag had ik een eigenaar met een knoeperd van een Mechelaar van 8 jaar oud. De hond valt enorm uit naar honden, jaagt op katten en alle andere dieren die bewegen. Mevrouw heeft nu een grote tuin, kan haar hond niet uitlaten vanwege het gedrag dus ze laat hem uit in de tuin aan de rand van een stad in Drenthe. Maar… ze heeft een nieuwe relatie, samen hebben ze een huis gekocht en gaan wonen in hartje stad. Dus… 1.5 maand om heel hard te werken aan begeleiding van gedrag. Ze komt 2 x per week lessen in het reactieve hond uur, workshop volgen en hopelijk is de hond eind mei een beetje voorbereid op het leven in de stad. Gelukkig was zijn vroege socialisatie wel redelijk en heeft hij bij haar in de buurt puppycursus gevolgd als jonge hond.

Donderdagochtend heb ik twee uur jachttraining op locatie gegeven. Daarna had ik een consult op de hondenschool. Een kruising Rhodesian Ridgeback/Boerboel. Een teef van meer dan 60 kilo schoon aan de haak. Een nare ervaring met een andere hond heeft ervoor gezorgd dat ze andere honden niet meer tolereert en gaat voor de aanval met schade. Muilkorf training gedaan, lopen aan de lijn zonder trekken met de gentle leader goed aangeleerd en dat ging echt waanzinnig mooi. Mevrouw kon eindelijk zonder gevaar voor eigen leven weer met haar hond wandelen. Ook zij komt op les voor verdere begeleiding.
Donderdagavond heb ik samen met mijn dochter en instructeur Amy de puples en puberles gegeven. Daarna gaf Amy de frisbeeles en ik de gevorderden.
Vrijdag gaven we opleiding kynologisch instructeur. Er kwam een fokker met een nest puppen uit Zeeland die we moesten testen. Mooie gelegenheid om te helpen, gedrag te scoren en mee te denken als instructeur in opleiding. Ik ben daarna met de fokker om tafel gegaan, Kelly heeft de groep aan het werk gezet met elkaar lesgeven. ’s Middags heeft Amy ze het onderdeel EHBO gegeven en ben ik nog verder gegaan met het elkaar lesgeven.
En toen was het alweer zaterdag. Een volle lesdag samen met Sanne die start met agility (die geeft Amy). Vervolgens een volle groep reactieve honden, daarna een nog vollere groep G & G, de pubers, gevorderden met daarin een aantal honden die eerst in reactief zaten en twee eigenaren in een rolstoel waar we veel mee moeten denken in mogelijkheden en oplossingen. Vervolgens de pupjes en we eindigen de dag met frisbee. We hebben eerst een rondje distance gespeeld met af en toe enorme windvlagen, toen een potje Kanjam met z’n allen en nog een rondje freestyle. Net voor de volgende stortbui klaar. En toen was het weekend. Op naar de volgende interessante en afwisselende week

Leave a Comment